XVI. Benedek emeritus pápa Németországban

0
2649

Magánlátogatás keretében június 18-án repülőgéppel Münchenbe érkezett Benedek pápa, hogy Regensburgban meglátogassa Georgot, 96 éves beteg paptestvérét. Útjára elkísérte Georg Gänswein érsek, egy orvos, egy ápoló és egy, a Memores Domini világi társulat fogadalmas nővére, akinek rendje jelenleg a Mater Ecclesiae monostort, az emeritus pápa lakhelyének háztartását vezeti, valamint a Vatikáni Csendőrség parancsnokhelyettese.

Az emeritus pápa, aki a vatikáni Mater Ecclesiae monostor nyugalmát és csendjét élvezi, ahol az imának és a szemlélődésnek szenteli az életét, most egy különleges látogatásra cserélte fel. A regensburgi egyházmegye közleménye szerint XVI. Benedek megérkezett München repülőterére, ahol Rudolf Voderholzer regensburgi püspök fogadta, ő utazott tovább vendégével és kíséretével együtt a székvárosba.   

Matteo Bruni szentszéki szóvívő a látogatás kapcsán kijelentette, hogy a nyugalmazott pápa “annyi időt tölt Németországban, amennyi szükséges”. Szálláshelye a regensburgi egyházmegyei szeminárium. Az egyházmegye maga arra kérte a híveket, hogy “tartsák tiszteletben ezt az időt a két testvér kérésének megfelelően és engedjék, hogy a testvéreknek ez a mélységesen személyes találkozása egészen magánjellegű maradjon”. Ez azt is jelenti, hogy az emeritus pápának nem lesz nyilvános megjelenése és találkozásukról nem készítenek fotókat. “Lehet, hogy ez lesz az utolsó találkozásuk” – tette hozzá Rudolf Voderholzer regensburgi püspök.

Közismert a két Ratzinger testvér nagyon szoros kapcsolata. Mindössze három év választja el őket egymástól, Georg 1924. január 15-én született, öccse pedig 1927. április 16-án. A vérségi köteléken túl életük a legszorosabban akkor kapcsolódott össze, amikor a münchen-freisingi dómban 1951. június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén együtt szentelték pappá őket. Érkezése után Benedek pápa első útja testvéréhez vezetett, ahol együtt szentmisét mutattak be, onnan ment Benedek pápa a szemináriumban levő szálláshelyére. Jézus Szíve ünnepén is együtt mutattak be szentmisét.

Az emeritus pápa németországi látogatása során a családi sírhelyet is felkereste Ziegetsdorfban, ahol szülei és nővére nyugszanak, és meglátogatta egykori professzori lakását a Regensburg melletti Pentlingben, ahol 1970 és 1977 között tanárként lakott. 2006-ban járt ott utoljára, németországi, bajorországi pasztorális látogatása alkalmával.

Benedek pápa édesapja 1959-ben, édesanyja 1963 hunyt el, lánytestvére, Mária, aki sose ment férjhez, a háztartását vezette haláláig, 1991-ig.

Az egyházmegye szóvivője elmondta, az emeritus pápát igazi bajor reggelivel várták, és szentmise után tipikus osztrák-bajor recept szerint készült almástésztát, “strudlit” szolgáltak fel neki.  A nyugdíjba vonult pápa ma tér vissza a Vatikánba.

XVI. Benedek 2013. február 11-én, a Lourdes-i Szűzanya emléknapján mondott le péteri hivataláról és költözött ki Castel Gandolfo pápai rezidenciájába. Ferenc pápa megválasztása után visszatért a Vatikánba, ahol a Szent II. János Pál pápa által alapított “lelki oázisban”, a Mater Ecclesiae monostorban lakik, melynek ellátásáról két éves turnusban más és más női szerzetesrend gondoskodik. Castel Gandolfóból visszatérve a nyugalmazott pápa most első alkalommal hagyta el a Vatikánt és első útja hazavezetett.    

Forrás: VaticanNews, Catholic News Agency (CNA)