Újból templomban lehet a szentmiséket tartani

Járványügyi szabályok a beltéri szertartásokra

0
5723
A járvány alatt kiürültek a templomaink.

A templomokban újból részt vehetünk szentmiséken, ennek kapcsán az egyészségügyi és a belügyminisztérium közösen tette közzé azokat a szabályokat, amelyekhez a közeljövőben igazodnunk kell, a vészhelyzetet pedig harminc nappal hosszabbították meg.

A templomokban lehet szertartásokat tartani, a templomba viszont úgy lehet bemenni, hogy minden egyes személy számára 4 négyzetméter jusson, a távolságnak a hívek között pedig legkevesebb 2 méternek kell lennie.  A templomok bejáratánál kötelező a kezek fertőtlenítése, fertőtlenítőszereket az egyháznak kell biztosítani.

A templomban a szertartások ideje alatt kötelező a maszkot úgy viselni, hogy az az orrot és a szájat is eltakarja. Azokat nem engedhetik be a templomba az egyház képviselői, akiknél megfigyelés alapján a bejáratnál légúti bántalmak jeleit (köhögés, tüsszögés, láz, orrfolyás) veszik észre. Jól látható helyen kell kifüggeszteni a templomokban vagy más vallásos összejövetelekre használt épületekben a higiéniai és biztonsági távolság betartására vonatkozó szabályokat. A templomban vagy más vallásos összejövetelekre használt épületekben, ott, ahol lehetséges, külön útvonalakat kell kialakítani és kijelölni az érkezéshez és a távozáshoz. A templomon kívül tartott szentmiséken továbbra is kötelező az egy és fél méteres távolság megtartása. Azokat a tárgyakat, melyekkel a hívek érintkeznek, minden használatot követően fertőtleníteni kell.  A gyakran érintett felületeket (pl. a kilincseket, a korlátokat, székeket) rendszeresen, négyóránként fertőtleníteni kell.

A Gyulafevérvári Főegyházmegye intézkedései a meghosszabbított vészhelyzeti állapotról 2020. június 17-től kezdődő időszakra ITT olvashatók.

MEGOSZTÁS