A hívek és a papság részvétele nélkül lesz püspökszentelés Balázsfalván

0
2186
Cristian Dumitru Crișan és Călin Ioan Bot kinevezett püspökök. Fotók: bisericacatolica.ro

Idén, január 22-én adtuk hírül, hogy két új püspöke van a romániai görögkatolikus egyháznak, ugyanis ezen a napon Ferenc pápa jóváhagyta azt a január 16-i kánoni választást, amelynek során a romániai görögkatolikus egyház püspökeinek szinódusa Călin Ioan Botot a Lugosi Görögkatolikus Püspökség és Cristian Dumitru Crișant a Fogaras-Gyulafehérvári Görögkatolikus Nagyérsekség segédpüspökévé választották. Ferenc pápa Călin Ioan Bot kinevezett püspöknek az abrittoi, Cristian Dumitru Crișannak pedig az abulai címzetes püspöki címet adományozta.

A püspökké szentelésnek és a hivatalba való beiktatásnak rendszerint a kinevezéstől kezdődően három hónapon belül kell megtörténnie, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet következtében a két új püspök fölszentelését elhalasztották.

Lucian Mureșan bíboros, nagyérsek-metropolita, a Fogaras-Gyulafehérvári Görögkatolikus Nagyérsekség főpásztora június 9-én kelt levelében tudatja, hogy a Keleti Egyházak Kánonjainak Törvénykönyve (CCEO) 82. kánonja értelmében a két kinevezett püspök fölszentelési szertartását vasárnap, június 21-én, 11 órától tartják meg a balázsfalvi székesegyházban.

A világjárvány okozta helyzet következtében a szertartást a hívek és a papság jelenléte nélkül tartják meg, egy ünnepélyes liturgiát majd a járvány okozta veszély elmúlása után tartanak.

Forrás: a romániai görögkatolikus egyház honlapja