Patachich püspök címerét helyezik a nagyváradi püspöki palota homlokzatára

1
1927
A kilenc négyzetméteres domborművet a következő napokban fogják darabjaiból összeilleszteni. Fotók: a nagyváradi egyházmegye honlapja

Néhány nap múlva, a külsőleg már felújított nagyváradi püspöki palota homlokzatán fog ékeskedni a püspöki rezidenciának és egyben kulturális központnak szánt ingatlant építtető Patachich Ádám püspök címere, Fekete Tibor képzőművész alkotása, amelynek elkészítése műhelyének több hónapi munkáját vette igénybe – tájékoztat a nagyváradi egyházmegye honlapja.

A legnagyobb kihívást az eredeti címer képének régi, hiányos forrásokból való összeállítása jelentette: „A legeleje volt a legproblematikusabb, amikor a megtervezéséről volt szó, hogyan nézzen ki. Kevés nyoma maradt az eredetinek, pár elmosódott fotó, néhány grafika. Ezek alapján kellett előállítani egy olyan tervet, amely minél közelebb álljon az eredetihez. Óriási kihívás volt a méret miatt, mert 3 méter magas, 3 méter széles, tehát nagyon nagy, és hosszú időbe telt, míg elkészült az egész. Nem igazán tudtam felmérni az elején, hogy mivel állok szemben, de úgy gondolom, hogy sikerült végig vinni, és jó lett.”

A kilenc négyzetméteres domborművet a következő napokban fogják darabjaiból összeilleszteni és méltó helyére emelni a palota főbejárata fölötti homlokzatra, ezzel mintegy végső bélyeget helyezve a felújítási folyamatra, valamint az értékeket alkotó és ápoló egyházmegye egykori vezetője iránti tisztelet kifejezésének jeléül. A homlokzatot ismét felállványozzák a főkapu előtti részen, megerősítik a falfelületet, hogy a súlyos kőelemek rögzítésére alkalmas legyen. Egy hosszabb és igényesebb munkafolyamatról van szó, amely több napot vesz majd igénybe, és amelynek végén az idelátogatók megcsodálhatják a püspöki palotának immár teljesen kiegészített és kidíszített homlokzatát.

Forrás: a nagyváradi egyházmegye honlapja