Ferenc pápa: nem nézhetjük némán az ökológiai rendszerek elpusztítását

0
1333
Nem állhatunk némán! Illusztráció: Unsplash

Idén Bogotában tartották volna a környezetvédelmi világnap megünneplését, amelyet a vírusjárvány miatt az interneten rendeznek meg. Ebből az alkalomból Ferenc pápa üzenetben fordul Iván Duque Márquez kolumbiai elnökhöz. Hangsúlyozza, hogy a környezet védelme és a biodiverzitás tiszteletben tartása mindenkit érintő témák. Nem tehetünk úgy, mintha egészségesek lennénk egy beteg világban.

A Földanyának okozott sebek bennünk is véreznek. Az ökológiai rendszerek védelméhez arra van szükség, hogy a jövőre tekintsünk és ne csak a jelenlegi pillanattal legyünk elfoglalva vagy csak a gyors és könnyű hasznot keressük, hanem törődjünk az élettel és annak megóvásával mindenki javára – fogalmaz levelében Ferenc pápa.

Földünk jelenlegi helyzete rávilágít a helyzet súlyosságára. Nem állhatunk némán annak láttán, hogy milyen nagy árat fizetünk az ökológiai rendszerek elpusztításáért és kizsákmányolásáért. Nem fordíthatjuk el tekintetünket és nem maradhatunk közönyösek a jelek iránt, amelyek rámutatnak, hogy milyen visszaélések történnek Földünk ellen a profit iránti mohóság miatt, amelyet gyakran a fejlődés nevében követnek el. Van lehetőségünk arra, hogy visszafordítsuk a folyamatokat és hogy elkötelezzük magunkat egy jobb, egészségesebb világért, amelyet majd tovább adhatunk a jövőbeli nemzedékeknek. Minden rajtunk múlik, csak akarni kell – figyelmeztet a pápa.

A közelmúltban ünnepeltük a Laudato si’ kezdetű enciklika ötödik évfordulóját. A dokumentum felhívja a figyelmet a Földanya kiáltására, amelyet hozzánk intéz. Ferenc pápa arra hív mindenkit, hogy kapcsolódjon be abba az általa meghirdetett különleges évbe, amely során nagyobb elkötelezettséget vállalunk közös otthonunk, valamint sérülékenyebb és peremre szorult testvéreink védelmezésére. Levele végén annak a reményének ad hangot, hogy a környezetvédelem világnapja alkalmából megrendezett online nemzetközi tanácskozás elősegíti egy élhetőbb világ és egy emberségesebb társadalom építését, amelyben mindannyiunknak van helye és senkit sem hagyunk lemaradni.

1972. június 5-én nyílt meg Stockholmban Ember és bioszféra címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. Az ott megfogalmazott irányelvekről szóló nyilatkozat így fogalmaz: „Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, az egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.” A konferencia június 5-ét nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította.

Forrás: Somogyi Viktória/Vatican News