Újra látogatható a Vatikáni Múzeum: orvosoknak egy hétig ingyenes a belépés

1
1946
A Vatikáni Múzeum lépcsője. Fotó: Pixabay

Hálából a koronavírus-járvány idején nyújtott rendkívüli szolgálatukért, minden olaszországi orvos, ápoló és az egészségügyi intézmények dolgozói június 8. és 13. között egy hétig ingyen látogathatják a Vatikáni Múzeumot és két hétvégén a Castel Gandolfó-i pápai villákat.

Közel három hónap kényszerű zárvatartás után, június elsején megnyitott a Vatikáni Múzeum a nagyközönség előtt. A múzeumegyüttes a világ legszebb kincseit őrzi, válogatva az egyiptomi, etruszk, görög, római, keresztény kultúra remekműveiből. Raffaello stanzái, Michelangelo freskói a Sixtus-kápolnában felbecsülhetetlen értéket képviselnek az egész emberiség számára. II. Gyula pápa alapította a gyűjteményt, amit képzőművészeti, etnológiai, modern és kortárs művészeti tárlatok gazdagítanak.

Megújult a Raffaello-terem és az egyik stanza

A júniusi újranyitásról Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatója elmondta, hogy a lehető legjobban szeretnék megosztani a közönséggel ezt a történelmi, művészeti és hitbeli kulturális örökséget. Újdonságokkal is találkoznak az érdeklődők: restaurálták a Konstantin-termet, ami a Raffaello stanzák egyike. A Vatikáni Képtárban pedig a Raffaello-termet teljesen felújították, tekintettel arra, hogy idén emlékezünk a festőzseni halálának 500. évfordulójára.

Ingyenes belépő az egészségügyi dolgozóknak

Vatikán Városállam Kormányzóság közleményben tudatja, hogy június 8. és 13. között az olaszországi köz- és magánegészségügyben dolgozók számára ingyenes belépést biztosítanak a Vatikáni Múzeumba, ezzel adózva a válsághelyzetben nyújtott rendkívüli erőfeszítésük előtt. A pápák nyári rezidenciája június 6-án nyit meg Castel Gandolfóban a hozzá tartozó csodálatos Barberini-kertekkel. Itt rögtön a nyitáskor, vagyis június 6-án, szombaton és 7-én, vasárnap, majd egy héttel később, 13-14-én várják ingyenesen az orvosokat, ápolókat és egészségügyi dolgozókat. A Castel Gandolfói Apostoli Palota és a kertek csak hétvégente látogatható, előtte interneten kell regisztrálni a Vatikáni Múzeum honlapján. Egyelőre szünetel a Pápai Villák vonatjárata, ami szombatonként szokott indulni a vatikáni vasútállomásról.

A járványügyi intézkedések betartása továbbra is fontos, ezért az intézményeket a megfelelő szabályok betartása mellett lehet fölkeresni. Erről nyilatkozott Andrea Arcangeli, a vatikáni Egészségügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese. A Vatikáni Múzeumban is érvényben vannak a higiénés és távolságtartási rendelkezések. A belépéskor mindenkinek ellenőrzik a testhőmérsékletét. Kötelező a szájmaszkok viselete. A nyitvatartás teljes ideje alatt orvosi-egészségügyi állomás működik a múzeumban. A járványügyi helyzet alakulásához igazítják a látogatásra vonatkozó rendkívüli szabályokat.

Internetes foglalás, új szolgáltatások, meghosszabbított nyitvatartás

Azért, hogy jobban kezelhető legyen a beléptetés, kötelező előzőleg interneten regisztrálni a Vatikáni Múzeum honlapján (www.museivaticani.va). Korábban az előzetes online foglalás ára 4 euró volt, most ezt díjmentessé tették a jelen helyzetre való tekintettel. Egyelőre azonban felfüggesztették a hónap utolsó vasárnapján esedékes ingyenes belépést. Új szolgáltatást is nyújtanak: nyitott, környezetbarát, panorámabuszokkal lehet megtekinteni a csodálatos szépségű Vatikáni Kerteket, ami bepillantást enged Vatikán Városállam zöld szívébe, mindezt egy kifejezetten erre kijelölt bejáraton át, anélkül, hogy keresztül haladnánk a múzeumon. Változik a nyitvatartási idő is: a Vatikáni Múzeum hétfőtől csütörtökig 10-től 20 óráig van nyitva, az utolsó belépés 18 óráig bezárólag, 19.30-kor kezdik meg a kiléptetést. Hétvégén, vagyis pénteken és szombaton délelőtt 10-től este 10 óráig várják a látogatókat. Ezen a két napon a látogatók előjegyeztethetnek egy aperitifre is, amit a festői szépségű Toboz-udvarban (Cortile della Pigna) szolgálnak föl, természetesen az étkeztetésre vonatkozó egészségügyi rendelkezések betartásával.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News

1 HOZZÁSZÓLÁS