Két „ferences kérdés” a rendhagyó pünkösdi búcsúra készülve

0
2428
Fotó: A szerző felvétele

„Édesanyám gyenge keze, ahogy belém kapaszkodik, hogy a Szék útján gyalog felmenjünk, meghallgatni azt a misét, amelyre egész évben vágytunk. A remény a szemében, hogy hátha meggyógyul és még eljöhet. És a bizonyosság, hogy utána még sokszor el tudunk együtt menni… hogy megerősödik a láb, hogy nem lesz több fájdalom és elválás és könny… Apám hangja, ahogy az imákat mondja a zarándoklat idején… ahogy mosollyal bátorít, hogy ne féljünk, jó helyre megyünk” – csak néhány gondolat egy személyes vallomásból a csíksomlyói pünkösdi búcsú kapcsán.

Kicsoda számodra a csíksomlyói Szűzanya? Hogyan zarándokolsz az idén szívedben Őhozzá? – ezt a két kérdést fogalmazzák meg a ferences testvérek abban a kezdeményezésben, amellyel segíteni szeretnének, hogy válaszolni tudjunk a (fontos!) felhívásra: idén pünkösdkor (csak) szívben zarándokoljunk Csíksomlyóra! Május 26-tól, keddtől, minden nap kis videóüzeteket és rövid írásokat találunk a ferencesek oldalán, amelyekben elsősorban fiatalok osztják meg gondolataikat, élményeiket e két kérdés kapcsán. „Van, aki most teszi meg először ezt az utat. Ez a kezdet számára. Ezekkel a videókkal és írásokkal segíteni szeretnénk a gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek és szép korúaknak felkészülni és szívben zarándokolni” – mondja Guia Hugó ofm. „Ez egy meghívás, ami arra ösztönöz, hogy én is elinduljak szívben erre a zarándoklatra. Segít felidézni az emlékeimet, így erőforrás lehet számomra és mások számára.” Hugó testvér, aki megkeresésünkkor már a somlyói kegyhelyről válaszolt kérdéseinkre, a kegytemplom tövéből üzeni: „A csíksomlyói Szűzanya imádkozik értünk! Hallani és érezni lehet az imáját!”

A videófelvételek a Ferences Programok Youtube-csatornán érhetőek el, az írásokat pedig az Erdélyi Ferencesek Facebook-oldalon olvashatják.