Laptopokat kap a Gerhardinum-líceum néhány diákja

0
1305
Pál József Csaba megyés püspök és Kocsik Zoltán iskolaigazgató. Fotók: gerhardus.ro

A temesvári püspökség még május elején jelezte, hogy anyagi forrást különített el laptopok beszerzésére, ily módon nyújtva segítséget a tanulásban a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum néhány tanulójának. A tizenhárom laptop az elmúlt héten meg is érkezett a tanintézetbe – tájékoztat a temesvári egyházmegye honlapja.

Átadásukon jelen volt Pál József Csaba megyés püspök, Bakó László püspöki titkár, valamint Kocsik Zoltán lelkipásztor, az iskola igazgatója, aki elmondta, hogy a püspökség által felajánlott összeghez a lugosi plébánia további pénzadománnyal járult hozzá, ily módon nem csupán a laptopokat, hanem megfelelő operációs rendszert is sikerült vásárolni.

Bevezetőjében a főpásztor rövid imát mondott, amelyben a mennyei Atya áldását kérte az iskolára, a diákokra és a tanárokra, köszönettel említve az összefogást, amelynek eredményeképpen az adományban részesülő gyermekek remélhetőleg sikeresen használják majd ezeket a hordozható számítógépeket. „Örvendek annak, hogy a jó Isten akaratából lehetőségünk adódott tizenhárom növendéket támogatni a tanulásban. Köszönet illeti a lugosi plébániát a nyújtott támogatásért. Reméljük, hogy ezek az eszközök oly módon segítik a gyermekeket a tanulásban, hogy általuk szebb és jobb lesz a környezet, ahol élnek vagy dolgoznak majd” – fogalmazott Pál József Csaba megyés püspök.

A tanulók nevében az iskola igazgatója, Kocsik Zoltán lelkipásztor köszönte meg a támogatást, aki értesítette már a családokat a laptopok érkezéséről. A jó hírt mindenütt hálás szívvel fogadták.

A koronavírus-járvány terjedése miatt a különleges sürgősségi helyzeteket kezelő országos bizottság március 11-i hatállyal elrendelte az oktatás felfüggesztését az összes romániai óvodában és iskolában. Április végén pedig Klaus Johannis államelnök bejelentette: a tanintézetek csak szeptemberben nyitják meg újra a kapuikat. A 2019-2020-as tanév június 12-én zárul, addig folytatódik a távoktatás. A diákok a közszolgálati televízió csatornáin követhető román és magyar nyelvű iskolatévé, illetve az internet segítségével tanulnak, mégpedig oly módon, hogy a tanárok előzőleg összeállítják az adott leckét és a feladatokat, amelyeket továbbítanak a gyermekeknek, akik ugyancsak online, e-mailben vagy telefonos applikáción küldik vissza a megoldást. Ez a módszer természetesen csak akkor működik zökkenőmentesen, ha a tanulónak számítógép, laptop, táblagép vagy okostelefon áll a rendelkezésére.

Forrás: A temesvári egyházmegye honlapja