Kneipp-terápia: a fürdők fajtái

0
4415
Illusztráció • Pixabay

A Kneipp-terápia során a fürdőket teljes fürdők, félfürdők, ülőfürdők, lábfürdők, karfürdők és szemfürdők formájában alkalmazzuk hideg, temperált vagy meleg hőfokon, hideg-meleg váltófürdő formájában, valamint csökkenő, illetve növekvő hőmérséklettel.

A hideg fürdő hőfoka és időtartama: 10-12 Celsius fok,5-10 másodperc. A temperált fürdők 18-20 fokosak és 10-20, legfeljebb 30 másodpercig tartanak. A melegedő fürdő testhőmérsékletűn kezdve, ami körülbelül 35 Celsius fok, 8-10, maximum 12 percig tart. Ez idő alatt fokozatosan emeljük a víz hőmérsékletét, amely el kell érje a 39-42fokot. Váltófürdőknél a hideg 10-12 fokos, a meleg 38-39, legfeljebb 40 fokos, időtartama meleg vízben 5 perc, ezután váltunk a hidegre, ami 10 másodperc, és ezt kétszer ismételjük meg. A váltófürdőknél fontos, hogy meleggel kezdjük és hideggel fejezzük be. A meleg és hideg fürdőt Kneipp egyaránt használta, de leginkább a hideget ajánlotta. A legcélszerűbbnek a szabadban való fürdést tartotta. A meleg fürdőket csakis a növények főzeteivel ötvözte. A meleg lábfürdőhöz mindig tetetett például egy marék sót és két marék fahamut, hogy ezáltal is növelje az ingert, melyet a fürdővíz kivált.

Amint már említettem, meleg fürdőket mindig növényi kivonatokkal ötvözve használjuk. Használhatjuk a szénavirág- és a zabszalmafürdőket, de a rozmaring, a borsikafenyő kivonatát vagy fenyőtűt is. Ezek a különböző növényi anyagok főzetei igen erős bőringert váltanak ki, és behatásuk alatt a bőrmirigyek nyílásai erősebben tágulnak, ami fokozza a kiválasztást. A szénavirágfürdő nagyon jó reumás bántalmak és köszvény esetén. A kovasav tartalmú zabszalma-ülőfürdő pedig vese, hólyag és női problémák megoldására tesz jó szolgálatot.

Félfürdőknél a következő növényi anyagok főzeteit használjuk: mezei zsurló, zabszalma, szénavirág és fenyő, valamint cickafark. A szénavirágfürdő a következőmódon készíthető el: egy kis vászonzsákot töltsünk meg1,5-2 kg szénavirággal, tegyük egy edény forró vízbe, és hagyjuk negyed óráig forrni. Az egész főzetet öntsük meleg vízzel félig telt kádba, és hideg vagy meleg víz hozzáöntésével érjük el a kívánt hőfokot. Minden növényi kivonatnál hasonló mennyiségű, apróra vágott növényt használjunk. Ha a zabszalmafürdőt alkalmazzuk, a zabszalmát hagyjuk fél óráig forrni az edényben. A fenyőfürdőnél 2-2,5 kg fiatal fenyőágat és gyantadús fenyőtobozt használunk, ezt felaprítjuk, és fél óráig főzzük a vízzel telt edényben. A főzetet átszűrhetjük, de akár a növényi keverékkel együtt is alkalmazhatjuk. A növényfürdők vétele után hideg lemosást vagy hideg leöntést alkalmazzunk. Ülőfürdőknél nagyon jó, ha a meleg ülőfürdő után8-10 másodpercig hideg vízbe ülünk. A meleg fürdőknél a fürdési idő 10, maximum 15 percig tartson. Kneipp szerint legjobb, ha ezeket a fürdőket kora reggeli órákban vagy délelőtt vesszük. Ellenben este meleg fürdőt óvatosan használjunk. Rövid ideig tartó hideg ülő- vagy félfürdő az ágyból kikelve még éjszaka is alkalmazható. A hideg fürdőkben 6-10 másodpercnél hosszabb ideig ne tartózkodjunk. Nagyon fontos az időtartamokat minden fürdőesetén betartani.

Egész fürdő: a hideg egész fürdőt lázas, heveny fertőzőbetegségeknél alkalmazzuk, olykor csak 3-5 másodperces lehet. Nemcsak lázcsökkentőként hat, hanem frissítés élénkít is. A szívet és az idegrendszert azonban igen megerőlteti, tehát szívbetegeknek, idegrendszeri bántalmaktól szenvedőknek és legyengült szervezetűeknek nem ajánlott, vagy csak igen óvatosan. Kneipp ezeknél a betegeknél inkább a félfürdőt és a lemosást rendelte el.

Illusztráció • Pixabay

A lábfürdő

A lábfürdő az egészség ápolásának alapja. A hideg lábfürdőt ülő vagy álló helyzetben is végezhetjük. Célszerű, ha a vízben mindkét lábunkat mozgatjuk. Ezt hívjuk víztaposásnak is. A víz legalább az alszár közepéig érjen. A fürdési idő 1-2 perc. Minél hidegebb a víz, annál rövidebb ideig tartjuk benne a lábainkat. A hideg lábfürdő tehermentesíti a koponyát, mert a vért mintegy elvezeti onnan, és javítja a vérkeringést. Edz és erősít. Minél edzettebb a lábunk, annál kevésbé betegszünk meg. Bokasüllyedésnél, visszeres lábnál és ízületi bajoknál jó szolgálatot tesz a hideg lábfürdő.

Akik nehezen melegednek fel, és hideg lábról panaszkodnak, váltó lábfürdőt alkalmazzanak. Ezt a következőmódon végezzük. Dupla edény szükséges hozzá, az egyikbe meleg, 36-38 fokos vizet, a másikba hideg vizet töltünk. Minél hidegebb a víz, annál nagyobb lesz a hatás. Először mindkét lábunkat öt percig a meleg vízben tartjuk, majd 10 másodpercig hideg vízben. Ezt megismételjük, meleggel kezdjük és hideggel fejezzük be, és kétszer váltunk. Mindig hideg vízzel fejezzük be. Ne törölközővel, hanem kézzel töröljük le a lábunkat, húzzunk meleg zoknit, és legalább fél órát pihentessük vagy pedig aktívan mozogjunk. A meleg-hideg váltó lábfürdő stimulálja az ereket, ezáltal erősíti az érfalakat. Pezsdíti a láb vérkeringését. Kiváló immunerősítő, méregtelenítő folyamatokat beindító, keringésalakító, enyhíti a légúti betegségek tüneteit is. A váltó lábfürdő hatása sokkal nagyobb, mint az egyszerű hideg lábfürdőé. Az érmozgató idegeket kifejezetten ingerli. A hatás fokozására különféle gyógynövényeket is használhatunk, például szénavirágot, kamillát, mezei zsurlót, légúti megbetegedéseknél zsályát, kakukkfüvet. Visszeres lábnál, visszérgyulladásra hajlamosoknál a meleg-hideg lábfürdőt kerüljük.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy hideg lábnál hideglábfürdőt soha nem szabad alkalmazni. A lábat először is vagy mozgatással vagy dörzsöléssel fel kell melegíteni,vagy melegedő lábfürdőt vegyünk. A melegedő lábfürdő a legjobb házi szer arra, hogy kivédjük a megfázásos betegségeket. Ha nagyon lehűl a test, gyengül a védekezőképesség. A gyors felmelegedés segíti az öngyógyító erőket. A lábfürdő a lábon keresztül az egész testre befolyást gyakorol. A melegedő lábfürdő következtében javul a lábvérkeringése. A láb felmelegszik, ami javítja a keringést az orr és torok nyálkahártyájában, az altesti szervekben, a húgyutakban és a belekben. Szabályozza az anyagcsere folyamatokat a testben. Alkalmazása: töltsünk meg egy vödröt vagy mosdótálat 36-38 fokos vízzel. Jóval a boka fölé, legalább lábszárközépig érjen a víz. Majd 10-12 percig lassan melegítsük a vizet, amíg hőmérséklete eléri a40-42 Celsius-fokot. Ezt úgy érjük el, hogy ez idő alatt folyamatosan forró vizet töltünk a vízhez. Töröljük le kézzel a lábunkat, húzzunk meleg zoknit, és legalább fél órát pihentessük lábunkat.

Kneipp a hideg lábfürdőt mindenkinek előszeretettel ajánlja lefekvés előtt, mivel nyugtató hatása pihentető álmot ajándékoz.

A szemfürdő

A szemfürdő alig ismeretes, pedig Kneipp gyakran alkalmazta. Oly módon kell végezni, hogy arcunkat vízzel telt edénybe mártjuk. Eleinte langyos vizet tegyünk e célra. A fürdési idő fél perc, maximum egy percig tarthat. Amikor arcunkat már a vízbe mártottuk, szemünket nyitogassuk. A szemfürdő erősíti és frissíti a szemeket, és a kötőhártyahurutot kedvezően befolyásolja. Kozmetikai szempontból is fontos, mert a szem szépségét, kifejezőerejét növeli. A szemfürdőt általában reggel jó végezni. Zöld hályognál a szemfürdő alkalmazása tilos.

Szemfürdő helyett a szemzuhanyt is alkalmazhatjuk, ha megfelelő berendezés áll rendelkezésünkre. Ehhez egy leöntő slag szükséges. Nyáron a kertben öntözőslaggal is el tudunk végezni. A szemzuhany kötőhártya-gyulladásnál kedvezőbb, mint a szemfürdő. Olykor már 4-5 szemzuhany után meggyógyult a hónapokig eredménytelenül kezelt kötőhártya-gyulladás, mondja Kneipp.

A karfürdő

A hideg karfürdő különösen a szívre és a szív izomrendszerére van nagyon jó hatással. Élénkítő, testileg-lelkileg felpezsdítő, fejfájás-csillapító, frissítő, serkenti a vérellátást. Jó hatással van a kimerültségre, a fáradtságra, stabilizálja a vérnyomást. Végrehajtása egy kútnál a legjobb,de otthon, hideg vízzel feltöltött lavórban vagy kádban is alkalmazható. A lényeg, hogy mindkét karunknak könyékig elegendő helye legyen. Kilégzéskor egyszerre belehelyezzük mindkét kezünket a tálba, és lassan mozgatjuk karunkat a vízben. Ennek időtartama 30 másodperc. Minél hidegebb a víz, annál hatásosabb, de annál rövidebb ideig alkalmazzuk. A vizet a tenyerünkkel lehúzzuk a karunkról, nem töröljük meg, és utána aktívan mozgatjuk,újra felmelegítjük. Ezt a hideg karfürdőt Kneipp a kora délutáni órákra ajánlotta. Azt mondta, a hideg karfürdő egy csésze kávét helyettesít.A melegedő karfürdőnek ugyanaz az eljárása, mint a melegedő lábfürdőnek. Ha valaki visszér problémákkal küszködik, nem végezhet melegedő lábfürdőt, de ugyanezt viszont megteheti a karjaival. A hatása ugyanaz. Ne alkalmazzuk magas vérnyomás vagy akut gyulladás,idegrendszeri zavarokban szenvedők esetén. Használata befolyásolja és fejleszti a szív vérellátását, szabályozza az agyi véráramlást és segít a megfázásos betegségeknél.Váltakozó hőmérsékletű karfürdőnél ugyanaz az eljárás, mint a váltó lábfürdőnél. Alkalmazása tartósan hideg kezek, keringési zavarok a karokban, fáradtság, krónikus tüdőtágulat és köhögés esetén javasolt.Fontos alapszabály, hogy a melegedő karfürdőt és a váltó karfürdőt mindig növényi kivonatokkal ötvözve alkalmazzuk.

Illusztráció • Pixabay

A forró fürdő

Nagy különbség van a meleg és a forró fürdő között.A meleg fürdőhöz 25-37 Celsius fok közötti hőmérsékletű vizet alkalmazunk. Ezt általában melegnek nevezzük,mert csak a test hőfokát éri el, de legtöbbször ez alatt van. Ezzel ellentétben, ha a víz hőfoka testünk hőfoka fölé emelkedik, tehát 38 Celsius fok fölé, úgy a fürdővizet már forrónak minősítjük. A meleg és a forró fürdők használata között nagy a különbség. Amíg a meleg fürdő testünket elernyeszti, bágyasztja, idegrendszerünket munkaképtelenné teszi, addig a forró fürdő ennek az ellenkezőjét váltja ki. A forró fürdő edz. A test hőfokánál melegebb víz éppoly edző és erősítő hatású szervezetünkre, minta hideg víz alkalmazása. A forró fürdő hőfoka általában 30-40 Celsius fok között van, és a fürdési idő 10-15 perc.A forró fürdő után nem fázunk meg. A szívre, a vérerekre, az anyagcserére és az egész idegrendszerre lényeges befolyást gyakorol. Ezért a forró fürdőt csakis fiataloknak, középkorúaknak tanácsoljuk. Szívbajos, tüdőbeteg,érelmeszesedésben szenvedők vagy ingerlékeny emberek esetében a forró fürdő határozottan tilos. Meghűléseknél,reumáknál, köszvényeknél, asztmánál, légcsőhurutnál és női betegségeknél alkalmazzuk a legkiválóbbképpen.A forró fürdőben bőrünk erősen kipirul, és izzadunk.A szívverés száma eleinte szaporodik, de néhány percen belül ismét normálisra csökken. A fürdőző frissnek érzi magát, mintha kicserélték volna.A forró fürdőt csakis bizonyos betegségekben szenvedőknél alkalmazhatjuk, akik a forró vizet nagyon jól bírják. A rövid ideig tartó hideg fürdőt vagy zuhanyt sokkal szélesebb körben alkalmazhatjuk.

Péter M. Imelda nővér

(Megjelent a Vasárnap hetilap 2018. április 15-ei, május 6-ai és június 3-ai számában.)