Elhuny Adolfo Nicolás SJ, a Jézus Társaság korábbi legfőbb elöljárója

2
1677
Fotó: jesuit.org.uk

Arturo Sosa jezsuita generális az egész Jézus Társaságnak intézett levélben tudatta, hogy  május 20-án Tokióban az Úr magához szólította a rend korábbi legfőbb elöljáróját, Adolfo Nicolás jezsuita atyát.

Adolfo Nicolás 1936. április 29-én született a spanyolországi Palenciában. A jezsuita társasághoz 1953. szeptember 14-én csatlakozott, pappá 1967. március 17-én szentelték. Skolasztikus évei alatt japán misszióba küldték, ahol egyebek mellett teológiai professzor, a skolasztikusok rektora és provinciális volt, később pedig Tokióban a bevándorlókat segítő szociális munkában kötelezte el magát. Tíz évig a Fülöp-szigeteken élt, és a Kelet-Ázsiai Lelkipásztori Intézet (EAPI) igazgatójaként, valamint a Kelet-Ázsiai és Óceániai Provinciálisok Konferenciájának elnökeként tevékenykedett. Miután benyújtotta lemondását a Társaság generálisának, az EAPI-nél és a manilai Arrupe nemzetközi közösségben lelki vezetéssel foglalkozott.

Adolfo Nicolást a 35. általános rendgyűlés 2008. január 19-én választotta a rend legfőbb elöljárójává, Peter Hans Kolvenbach korábbi legfőbb elöljárót váltotta. Peter Hans Kolvenbach korábbi legfőbb elöljáró volt az első a jezsuita generálisok sorában, aki lemondott szolgálatáról. Nyolc évvel később, 2016. október 6-án a 36. általános rendgyűlés elfogadta lemondását, ekkor választották meg utódát a venezuelai Arturo Sosa személyében.

Arturo Sosa jezsuita generális levele ITT olvasható.
Adolfo Nicolás életéről további részletek a róla szóló honlapon olvashatók.

MEGOSZTÁS