Mamutfenyő-csemetét ültettek Szent II. János Pál születésének 100. évfordulóján

2
2006
Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulójára emlékeznek. Fotók: a nagyváradi egyházmegye hírportálja

Egy hatéves óriás mamutfenyő-csemetét (Sequoiadendron giganteum) ültettek el erdészek és szakemberek felügyeletével a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota kertjében ünnepélyes keretek között. Az eseményt hétfőn, május 18-án, Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulóján tartották, amit a szervezők egyben a Ferenc pápa Erdélyben tett apostoli látogatásának közeledő évfordulójáról való megemlékezésnek is szánták.

Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta, „a szentatya arra bátorított minket, hogy folytassuk az építést, a fejlődést, a természet ápolását, és tegyük meg mindazt, ami az élet szolgálatában áll”.

Kleszken Tímea, a püspökség kertésze a növény jellegzetességeit vázolta fel, beszámolva arról, hogy a palota kertjébe 1878 táján ültettek három óriás mamutfenyőt, a terület államosítása és beépítése során azonban azok a szomszédos iskola udvarára kerültek. A Sequoiadendron giganteum minden egyes példánya fokozottan védett és ritka növény. Földünk leghatalmasabb és legősibb élőlényei, a legöregebb példány több mint 3 ezer éves, közel 100 méter magas és 1000 tonna. A növény a cseroki nyelv írott formáját megalkotó Sequoyahról (1770–1843) kapta a nevét. Az utolsó jégkorszak előtt Észak-Amerika és Eurázsia fenyveseinek jelentős részét ez a faj alkotta.

Ferkő Jenő, az egyházmegye Szűz Mária Erdészeti Hivatalának vezetője kiemelte, hogy ez a növényfaj igazából hazatér, hiszen több tízezer évvel ezelőtt őshonos volt ezeken a vidékeken.

A hétfői faültetés a kert felújítási munkálatainak a részét képezte, amelyeknek anyagi hátterét egy határon átívelő pályázat forrásaiból biztosítja a püspökség. A projekt vezetőinek elmondása szerint, a sajtótájékoztatóval egybekötött  átadási ünnepség folyó hónap utolsó napjaira tehető, pontos dátumot a közeljövőben közölnek. A kert egyes – már felújított – részei jelenleg is a látogatók rendelkezésére állnak, június elejétől az idelátogatók az egész kertet élvezhetik majd, a meghatározott és plakátok segítségével ismertetett szabályok betartása mellett.

Forrás: a nagyváradi egyházmegye hírportálja