Együtt e nehéz napokban

Ferenc pápa telefonbeszélgetése II. Tawadros kopt patriákával

0
959

Vasárnap május 10-én Ferenc pápa telefonon felhívta II. Tawadros kopt ortodox pátriárkát, hogy megújítsa vele a testvériség kötelékét a mostani világjárvány idején: „Isten legyen irgalmas a világhoz és az egyházhoz!” – tájékoztat az eseményről a Fides katolikus missziós hírügynökség.

„A béke iránti elkötelezettségünk főként ezekben a nehéz időkben” állt a pápa és a kopt ortodox pátriárka közötti beszélgetés középpontjában, melyet Ferenc pápa kezdeményezett múlt vasárnap, amikor telefonon felhívta II. Tawadros kopt ortodox pátriárkát, hogy „megújítsák a hétköznapi és kölcsönös imádság ígéretét a testvéri szeretet napja alkalmából”.

Tartós kapcsolat  

Május 10-e immár hagyományosan az ökumenikus kapcsolat napja, hiszen 1973. május 10-e óta e napon emlékeznek Szent VI. Pál pápa és III. Shenuda kopt ortodox pátriárka közötti első találkozásra. Immár 47 éve annak, hogy a katolikus és kopt egyház legfőbb vallási vezetői találkoztak egymással a Vatikánban, majd a találkozás emlékére alapították meg a testvéri szeretet napját.

Közös imádság az imanapon  

A Fides katolikus missziós hírügynökség hétfői híradása szerint a telefonbeszélgetés során Ferenc pápa kifejezésre juttatta „szeretetét és elismerését Egyiptom és az egyiptomiak iránt”. Megállapította, hogy „egynek kell lenniük az imádságban a világ békéjéért, főként ezekben a nehéz napokban”. A telefonbeszélgetés végén a pápa és a kopt pátriárka közösen köteleződtek el az imádságban, hogy az Isten legyen irgalmas a világ, az egyház és minden hívő iránt. Legyen ez az alkalom a május 14-i ima, böjt és szeretetcselekedet világnapja, hogy együtt szabadítsák meg a földgolyót a koronavírustól. Mint ismertes a május 14-i imanapot az „Emberi testvériségért Főigazgatóság” szervezte meg, melynek tagjai a keresztény, a muzulmán és a zsidó világhoz tartoznak.    

Forrás: VaticanNews (P. Vértesaljai László SJ)