A marosvásárhelyi katolikus iskola a karantén idején (1.)

0
2297
A Státus-főgimnázium épülete Marosvásárhelyen (Fotó: archívum)

A karantén idején kiürültek az osztálytermek, üresek lettek a padok. Tanítók, tanárok, nevelők a szülők segítségével viszont tovább folytatták oktató-nevelő tevékenységüket, az iskoláknak nem csupán egy új helyzettel kellett szembenézniük, hanem számos új szervezést érintő kérdésekkel is meg kellett birkózniuk. Tamási Zsoltot, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatóját kérdeztük.

Az előkészítő osztályba való iratkozás lezajlott-e sikeresen?

Az előkészítő osztályba való iratkozás elkezdődött még a kényszerállapot kihirdetése előtt. Sor került a sajátos kritériumok kidolgozására, a nyílt napra, amelyen sok érdeklődő család jelent meg. Miután a kijárási korlátozások életbe léptek, az iratkozásnak egy online változatát kezdeményezte az iskola, amely során az érintettek a szükséges iratok másolatait emailben küldhették el az iskola titkárságára. Természetesen arra számítottunk, hogy amikor lehetséges lesz a szülőknek az iskolába személyesen bejönni, akkor véglegesíthetjük a kérések bevezetését, azzal, hogy a szükséges hitelesítését a személyes dokumentumoknak elvégezzük, illetve a szülők aláírják a beküldött kérelmeket. Jelen pillanatban a bejelentett módszertani változtatásokat várjuk, hogy az érintettekkel közölhessük, hogyan tudják véglegesíteni az iratkozási szándékukat.

Milyen nehézségekkel találják szembe magukat a mostani helyzetben?

Legtöbb nehézségünk a szükségállapot elkezdése után kapott ellentmondó utasításoknak tudható be. Ebben nem vagyunk egyedül, az iskolák jelentős része hasonló gondokkal küzd. Eleinte arról volt szó, hogy az online térre átkerülő oktatásban elsősorban a diákokkal a kapcsolattartás és a tanítás az ismétlésre fókuszáljon, s ne legyenek érdemjegyek. Ez változott, most már szülői hozzájárulással lehet jegyet adni, és lehet haladni is a tananyaggal. De ez csak egy kis szelete a nehézségeknek. Ott van még az a sok meg nem válaszolt kérdés, amelyek miatt jobbat nem tehetünk, mint türelmesen megvárjuk, hogy rendre megérkezzenek a pontosítások.

Dr. Tamási Zsolt igazgató a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium tanévnyitóján (2015) – Fotó: Szőcs Csaba/RomKat.ro

Hogyan sikerül a diákokkal való kapcsolattartás?

A diákokkal való online kapcsolatfelvétel gyorsan megtörtént, a tanítónők, osztályfőnökök még március közepén kialakították azokat a kommunikciós csatornákat, amelyek révén a folyamatos online kapcsolattartás lehetőségét biztosítani lehetett. Nyilván nem tudhatjuk, hogy ez személyekre lebontva a gyakorlatban mindenkinél hogyan működött, de a visszajelzések azt mutatják, hogy alapvetően sikerült mindenkit elérni. Kollégáimmal együtt folyamatosan kértük, hogy mindenki éljen azokkal a lehetőségekkel, amit az online oktatás biztosít, hogy a diákok ne essenek nagyon ki a tanulás folyamatából. Az csak természetes, hogy ennek az oktatásnak a hatékonysága nem lehet azonos az iskolai órákkal, egy olyan új helyzetet teremtett, amire sem a kollégák, sem a szülők, sem a diákok nem voltak felkészülve, így az átállás nem volt egy egyszerű feladat.

Milyen fontos programok maradtak el a karantén idején? Lehetséges-e ezeket későbbi időpontban megtartani?

Tekintve, hogy az iskola másként hetet az iskola névadójának, II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelmi beiktatásának napjához igazítjuk, s erre az idén így március utolsó hetében került volna sor, így több rendezvényünk is elmaradt. Ezek közül a végzős diákok szalagavató ünnepsége, amelynek pótlására biztosan nem lesz lehetőség abban az ünnepélyes formában, ahogyan annak forgatókönyve elő volt készítve. De ugyanúgy elmaradt a tavaly kezdeményezett Rákóczi díjkiosztó gála is, és több közösségi tevékenység. Nem tudtuk befejezni, csak elkezdeni a megyei általános iskolák meglátogatását, az iskola népszerűsítő tevékenységeit. Elmaradt az iskolai nyílt nap projekt. Mi lettünk volna a házigazdái a húsvéti vakációra tervezett országos katolikus vallás tantárgyversenynek, amely elmaradt, s az idén ez nem is kerülhet pótlásra. A főegyházmegyei kreativitás vetélkedő előkészületei lezajlottak, véglegesítettük a regisztráltak névsorát, és a passzív kategóriákban az alkotások egy részét be is küldték már a versenyzők. Mivel minden verseny törlésre került, ezért abban reménykedünk, hogy az ősz folyamán új időpontban meg tudjuk tartani a hagyományos kreativitás vetélkedőt. A tematikája az Eucharisztia éve, így alapvetően nem gond, ha átcsúszik a következő tanév kezdetére. A lényeg, hogy a lehetőségekhez mérten biztosítani tudjuk a készülő diákoknak, hogy részt vehessenek a vetélkedőn.

A vizsgákra való felkészülés hogyan zajlik?

A felkészülésben több szálon is történnek a tevékenységek. A tanárok online órái mellett erre lehetőséget biztosít a Telesuli program is. Reméljük, hogy június első két hetében minden diákunk esetében sikerül felmérni, hogy a felkészülésben hol vannak esetleges hiányok, hogyan tudunk segíteni nekik ezek pótlásában.

Miben segíthetnek a szülők a jelen helyzetben?

A szülők elsősorban azzal tudnak segíteni, ha a gyerekeiket támogatják az online tanulás folyamatában. Az oktatás tartalmi szepmontja mellett a jelen helyzet nagy hiányossága, hogy az iskola nem tudja hatékonyan végezni a nevelői tevékenységét. A gyerekeknek biztosan hiányoznak a közösségi élmények is. Bízunk benne, hogy a szülők gyerekeik mellett vannak, nevelik őket a tudatos szerepvállalásokra, segítenek beosztani az idejüket, s a családi közösségi élményeket biztosító otthoni együttlétet minőségi formában élik meg gyerekeikkel.

Lesznek-e jelentős változások május 15. után?

A bejelentések arra utalnak, hogy részben igen. A tanárok majd bejárhatnak az iskolába, a végzős osztályoknak júniusban felkészítőket tarthatunk az iskolában. Mindazok a tevékenységek, amelyek a szükségállapot miatt elmaradtak, azok egy sűrített ütemben sorra fognak kerülni: iratkozások, záró vizsgák, felvételik, tanári mobilitások, stb. Érzésem szerint ez alapvetően viszont nem lesz már annyira megterhelő. Sajnos az elmúlt évek során a mi iskolánk megtanulta, hogyan lehet nagyon rövid idő alatt mindezeket elvégezni. Legutóbb 2018 szeptemberében egyetlen hetünk volt az új tanév előkészítésére, beiskolázásra, katedrák lefedésére, tanév elkezdésére. Nem hiszem, hogy annál nagyobb „hajszának” néznénk most elébe.

Kérdezett Molnár Izabella