Játszva túlélhető(bb) – játékötletek karanténra

1
1975
A társasjátékban nem csak a játszás öröme rejlik, hanem a találkozásé is. Fotók: Játék-Koktél Facebook-oldala

Aki egyedül játszik, az lefoglalja magát, aki társaságban, az meg is ismeri! A társasjátékban nem csak a játszás öröme rejlik, hanem a találkozásé is – önmagunkkal és olyan társakkal, akikkel önmagunk lehetünk.

E fennebb idézett mottónak a gondolatisága késztetett arra, hogy a 2013-as évben igent mondjak egy felkérésnek, amelynek következményei mindazóta nyomatékosan jelen vannak életem nem hivatalos fősodrában. Azon a nyáron ugyanis több erdélyi város társasjátékos kezdeményezője (klubvezetők, szakmabeli bolttulajdonosok stb.) keresett fel azzal a szándékkal, hogy a már korábban működő társasjátékos klubokat, rendszeresen találkozó csoportosulásokat összefogva egy jogi személyt hozzunk létre közös erővel. Így született meg még ugyanabban az évben a MATRISZ – a Magyar Társasjátékosok Romániai Szövetsége. Amint pedig mondani szokás: „a többi már történelem”, attól kezdve egyre rohamosabban indult el hódítóútjára a társasjátékozás vírusa, megfertőzve – most tekintsünk el e szavak aktualitásától, amelyek az itteninél kellemetlenebb töltetet is kölcsönözhetnek – további erdélyi településeket is, ahol a megalakult klubok/csoportosulások csatlakoztak a szövetség égisze alá.

Az általam 2010-től vezetett kolozsvári klub, az úgynevezett Játék-Koktél is a fenti közös kezdeményezésbe kapcsolódott be, aminek következtében (is) az eredetileg a Katolikus Egyetemi Lelkészség (KEL) keretében megszervezett alkalmak hamarosan túlnőtték annak kereteit és időnként elérték az akár 200 feletti létszámot is a havi rendezvényeken. Ez a létszám az utóbbi időszakban megközelítőleg 60-80 főre stabilizálódott. A számbeli csökkenés ellenére azonban ez véleményem szerint akár sikerként is elkönyvelhető, ugyanis, lévén hogy eredeti célunk a társasjátékozás népszerűsítése volt, rendezvényeink „mellékhatása” révén is egyre több család, baráti társaság kedvelte meg a társasjátékozás műfaját, amelynek következtében Erdélyszerte (is) egyre többen alakítottak ki magángyűjteményeket és kezdtek el kisebb körökben játszani, mivel a havi alkalmak már nem voltak elegek e tevékenység űzésére.

Mindez tehát oda vezetett, hogy egyre nagyobb számban kezdtek el társasjátékozni a mi térségünkben is az emberek otthoni környezetben, családban, baráti körökben. Egy angol mondás értelmében pedig: ahol a családban együtt játszanak, ott együtt is maradnak. Ez mára már eléggé nyilvánvaló módon fokozottan is igaznak bizonyult az utóbbi időszak vesztegzár alatt töltött napjaira. Ebből a gondolatból kiindulva szeretnék megosztani néhány olyan játékötletet, amely segíthet az idő kellemesebb és akár hasznosabb eltöltésében karanténban osztozó sorstársaink társaságában. Ennek érdekében az alábbiakban négy olyan játékoskategóriára osztom fel a tippeket, amelyek karantén idején talán a leginkább aktuálisak.

Pároknak:

Carcassonne – egy gyönyörű francia kisvárosról kapta nevét ez a klasszikusnak mondható társasjáték, amely kezdő és tapasztaltabb társasozóknak egyaránt képes izgalmakat nyújtani. A Carcassonne lényege a területfoglalás, ahol bár az ellenfelek közösen alakítják ki a térképet, a kigondolt lépésekkel mégis mindenki saját magának szerezhet pontokat. Noha a játékot nem csak két személy játszhatja (2–5 fő), viszont játékmechanikai kialakításának köszönhetően nagyon élvezhető két fő esetében is.

Hanamikoji – ez egy csodaszép grafikai elemekkel kialakított japán tematikájú társasjáték kifejezetten két személy számára. Egyáltalán nem klasszikusnak mondható, gyors kártyajátékról van szó, amelyben a két játékosnak japán gésák kegyeit kell elnyernie a győzelem érdekében. Sok döntési helyzettel megspékelt fordulókra számíthatunk benne, ahol igencsak ravasznak kell lennünk, hogy átjárhassunk az ellenfél eszén.

Családoknak:

Pandemic – nem hiába csenghet olyan ismerősen ennek a játéknak a neve, hiszen pontosan arról szól, amit jelenleg mindannyian átvészelünk. Ez egy kooperatív társas, amelyben a játékosoknak össze kell fogniuk a játék ellen, hogy megállíthassák a világjárványt, ami egyre jobban elborítja földgolyónk nagyvárosait. Itt valóban csak akkor győzhetünk, ha összefogunk és minden lépést közös elhatározással teszünk meg mindannyiunk érdekében. Üdvözlet a való világban!

Ticket to Ride: Europe – bárki is mondta azt, hogy nem lehet járvány alatt utazni, hatalmasat tévedett! Ugyanis ebben a játékban pontosan ez történik, ahol vonatok (vagonok) lerakásával arra kell törekednünk, hogy minél hosszabb útvonalat alakítsunk ki európai városok között. Mindeközben pedig gyakran előfordulhat, hogy nemcsak azon fogunk munkálkodni, hogy saját útjainkat építgessük, hanem ellenfeleinknek is szépen keresztbe tehetünk szándékosan vagy véletlenül. Az utazás szerelmeseinek mindenképp ajánlott.

Azul – a 2018-as év társasjátéka, amely (azon felül, hogy személyes kedvenc is) egy valóban gyönyörű kialakítású elemekkel készült játék. A társasban I. Manuel portugál királynak az Alhambra palotában tett látogatásakor is megcsodált mór csempéket gyűjtögetnek a játékosok – ki-ki a maga táblájára –, amelyeknek bizonyos kombinációival szerezhetik meg a győzelmi pontokat. A társasjátékot kortól függetlenül a család apraja-nagyja garantáltan élvezni fogja.

Idősebb generációnak (is):

Qwirkle – ebben a talán leginkább a Scrabble-höz (szókirakóshoz) hasonlító játékban különböző színű és formájú ábrákat tartalmazó elemekből próbálunk minél hatékonyabban sorozatokat létrehozni, hogy azok majd gyarapítsák győzelmi pontjainkat. Ez a társas egy egyszerű szabályokon alapuló játék, amely ennek ellenére nagyban hozzájárul a stratégiai gondolkodás fejlesztéséhez is.

Axio – egy kiváló absztrakt játék, amelynek szabályait percek alatt megismerhetjük, hogy aztán minden egyes játékban tovább fejleszthessük, finomíthassuk stratégiánkat. A játékban különböző szimbólumokat tartalmazó lapkák lehelyezésével érhetjük el, hogy a legkisebb pontszámot elért színkövünk többet érjen ellenfeleinkénél. Így ennek a játéknak egyik különlegessége, hogy kizárólag a legkisebb pontot érő bábunkkal hozhatjuk meg a győzelmet. Ráadásul ez a társasjáték szólóban is játszható.

Egyedül:

Huzzle ördöglakatok – ezek az ördöngös szerkezetek rendkívül izgalmas perceket, órákat ígérnek a karanténban egyedül rekedtek számára, ugyanis különféle szerkezetek titkait kell megfejtenünk, amelyek csak kitartással és ravaszsággal hozhatók a felszínre (pl. palackba zárt üzenet, a napóra rejtélye, repülő csészealj stb.).

Szabadulószobák – ezzel természetesen nem a kijárási tilalom ellen szándékozom buzdítani az érdeklődőket, azonban remek lehetőséget kínálnak a négy fal között is arra, hogy az egyre több titkot, labirintust, veszélyeket, kincseket rejtő kártyapaklik felfedezésével olyan rejtélyes kalandokat élhessünk át, mint pl. A kísérteties villa, Az elsüllyedt kincs, A fáraó sírkamrája, A tiltott vár stb. Hogy kiszabadulunk-e vagy sem, az csak rajtunk múlik.

Ha sikerült felcsigáznom az érdeklődést és esetleg meghoztam a kedvet a fent ismertetett társasjátékok bármelyikének a beszerzéséhez, de sokan talán nem tudják, honnan is lehetne a határon innen beszerezni őket magyar nyelven, akkor javasolni tudom a jatszma.ro honlapját, ahol mindezek valószínűleg fellelhetők lesznek.

Kívánok mindenkinek élményekben gazdag társasjátékos alkalmakat és örömökben osztozó játékostársakat! Habár ez az időszak javarészt a fizikai korlátokról és az elszigetelődésről szól, a játékok nyújtotta lehetőségekkel mindezeket levethetjük magunkról, és néhány órára elveszhetünk egy olyan világban, ahova sorstársainkkal otthonunk kényelméből is elutazhatunk.

Szász-Köpeczy István (Kafy)