Kneipp-terápia: vízkezelések

0
1153
Illusztráció • Pixabay

Tanuljátok meg a víz helyes használatát, erejét és hatását, ami segítségetekre lesz ott, ahol az még lehetséges – mondja Kneipp.

A vízgyógyászat a bőr útján fejti ki hatását. Bőrünknek nagy jelentősége van a hőszabályozásban és az egész anyagcserében. A bőr működése és a vérkeringés között szoros kapcsolat van, a vérnyomás szabályozásában is lényeges szerepet játszik. Kneipp rájött arra, hogy a vízgyógyító hatását leginkább a víz hőmérséklete adja: minél hidegebb a víz, annál hatásosabb. Meggyőződése, hogy minden betegség oka a vér összetételében vagy annak keringési zavaraiban keresendő. A víz feloldó, levezető, erősítő hármas hatása orvosolja a gyógyítható bajokat. A betegséget okozó anyagok a vízzel történő kezelések hatására feloldódnak, kiválasztódnak és elszállítódnak. Ebből kifolyólag testünk a hideg hatására kevésbé lesz érzékeny, megedződik a különféle betegségekkel szemben. A rövid ideig tartó hideg vizes kezelések edzik az ereket, serkentik a vérellátást, és fokozódik szervezetünk ellenálló képessége. Az erek edzésével egyidejűleg jelentős mértékben csökken az érfalak elmeszesedésre és megkeményedésre való hajlama. A túlzott lelki stressz által okozott vérellátási zavarokat is igen hatásosan lehet gyógyítani az ismételt hideg vizes kezelésekkel.

A Kneipp által kifejlesztett terápia, módszer ma már tudományosan igazolható. Németországban a medicinában elismert és az orvosi egyetemeken már tanítják. Tudományosan bebizonyították, hogy a rendszeresen végzett hideg vizes kezelések hatására csökken a meghűlések gyakorisága. Még nagyobb jelentősége van a stressz elleni védelemben. A hideg inger hatására különösen a kevésbé edzettek szervezetében szabadulnak fel jelentős mennyiségű stresszhormonok. Néhány hetes hideg vizes kúra hatására ezek a stresszhormonok jóval kisebb mennyiségben keletkeznek.

Kneipp figyelmeztet, hogy a vízkezelést mértékkel kell használni: minél hidegebb a víz, annál rövidebb ideig. A hideg vizes kezelés ellenőrzött stresszingert jelent,a meleg ingerek ellazítanak. Minden hőinger azonnali hatást vált ki, amely néhány órán belül elmúlik. Az edzőhatás rendszeres napi kezelés után mutatkozik meg.

A különféle Kneipp-kezelések más és más hatást fejtenek ki, hiszen nem mindegy, hogy egy egész testre kiterjedő hosszabb, meleg fürdőt alkalmazunk vagy csak egy részleöntést, illetve borogatást. Noha a kezelés során gyakran csak egyes testrészek kerülnek kapcsolatba a vízzel, az inger végigfut az egész érpályán és idegrendszeren, így az egész szervezetre kifejti hatását. A Kneipp terápia nem veti meg a gyógyszerek használatát sem,de hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a természet gyógytényezőit megismerjük, és ezen az úton haladva kiaknázzuk az Isten által adott természetes gyógymódokat. Kneipp az egészség megőrzésére és a betegségek megelőzésére biztat. A Kneipp-kúra nemcsak a hideg, hanem a meleg, sőt a forró vizet is használja gyógyítás céljára. Olykor a gőzt is alkalmazzák. A víz sokféle alkalmazása által széles körű gyógyászati lehetőségek állnak rendelkezésünkre a különböző betegségek elleni küzdelemben. Az adagolás és az alkalmazási mód a betegségeknek és a testalkatnak megfelelően változtatható és választható. A vízgyógyászatot az egyszerűség jellemzi, és a legegyszerűbb eszközök a leghatásosabbak – mondja Kneipp.

A vízterápia fajtái: borogatások, göngyölések, pakolások, fürdők, gőzfürdők, leöntések, lemosások. Az immunrendszer erősítésére Kneipp a víztaposást, folyamatos fűben való járást, hótaposást és a mezítláb járást ajánlotta betegeinek.

A vízkúra gyakorlati tanácsai: Kneipp a gyógyítás céljaira a természetes hideg vizet használta. A jegelést ártalmasnak tartotta. Gyengék, vérszegények és öregek, akik meglehetősen nehezen melegszenek fel, továbbá túl érzékenyek és idegesek a vízkúrát langyos vízzel kezdjék!A kimondottan meleg és forró vízzel óvatosan bánjanak!Fontos minden alkalommal alaposan előkészíteni a helyet, legyen meleg a helyiség, főleg akkor, ha hideg vízalkalmazását vesszük igénybe. Gondoskodni kell a beteg testi és lelki nyugalmáról is. Továbbá fontos, hogy a test a vizes kezelés előtt és után alaposan felmelegedjék. Libabőrös, fázékony embert nem lehet hideg vízzel kezelni. A felmelegedés a vízgyógyászat alappillére, a legegyszerűbb módon ezt úgy érjük el, hogy a beteg a szabadban vagy kedvezőtlen időjárás esetén fűtött helyiségben mozog és tornászik, vagy a kezelés után fél órára lefekszik. Legjobb, ha a hideg vizes kezeléseket mindig felkelés után alkalmazzuk. Mindig gyorsan vetkőzzünk és öltözzünk. Vizes kezelések alkalmazása után a testet – kivéve az arcot és a kezet – nem töröljük meg, hanem nedvesen hagyjuk és így öltözünk fel. Közvetlenül a főétkezések után ne fürödjünk, ne alkalmazzunk nagyobb vízkezeléseket, mert ezzel az emésztési folyamatot megzavarjuk.Mindig várjunk étkezés után egy-másfél órát, kisebb alkalmazásnál fél óra is elég. Hideg helyiségben hideg kúrát nem alkalmazhatunk, a vízkúra legyen rövid és enyhe. Hideg vizes leöntéseknél fontos a légzés és az, hogy a kezelés alatt ne álljunk hideg vízben.

Péter M. Imelda

(Megjelent a Vasárnap hetilap 2017. szeptember 10-ei számában.)