Hivatástudata okozta halálát

Egy nigériai szeminaristát hite bátor megvallása miatt végeztek ki

0
3729

Mustafa Mohammed szabályosan kivégezte a mindössze 18 éves Michael Nnadi papnövendéket, mert az fogvatartója szemébe mondta, hogy meg kell térnie. A jelenleg börtönben levő gyilkos minderről telefoninterjúban mesélt, megvallva, hogy zavarta áldozata töretlen keresztény hite, bátorsága, az az idegesítő mód, ahogyan folyton csak Krisztus örömhíréről beszélt fogvatartóinak.

A férfi, aki saját állítása szerint megölte a 18 éves nigériai Michael Nnadi szeminaristát, interjút adott a nigériai Daily Sun nevű lapnak s elmondta, hogy a leendő papot azért végezte ki, mert az még fogsága idején se szűnt meg a keresztény hitet hirdetni és fogvatartóinak is folyamatosan Jézus Krisztus örömhíréről beszélt.

Mustafa Mohammed, aki jelen pillanatban börtönben van, telefonon mesélt minderről a lap újságírójának. A lap szerint Mustafa kiemelte Nnadi valódi nagy bátorságát, amellyel neki magának is a szemébe mondta, hogy meg kell változnia, gonosz útjáról meg kell térnie.

Nnadit a Jó Pásztor nevű szemináriumból fegyveresek rabolták el január 8-án három társával együtt. A 270 szeminaristával működő papi szeminárium az Abudzsa-Kaduna-Zaria főút mellett fekszik, amely hírhedt éppen a gyilkos bandák jelenléte miatt, amelyek az utazók közül igyekeznek váltságdíj szerzése érdekében minél többeket elrabolni. A 26 éves Mustafa saját elmondása szerint egy negyvenöt tagú ilyen rablóbanda feje, ők ütöttek rajta a szemináriumon, fegyveres katonáknak álcázva magukat, és számítógépeket, telefonokat loptak az épületből, miután tüzet nyitva rájuk, törtek be, és négy fiatalembert is magukkal hurcoltak váltságdíj reményében.

Tíz nappal később az egyik szeminaristát az út mellett találták meg, élve, de komoly sérülésekkel. Január 31-én a Jó Pásztor Szeminárium elöljárója hivatalosan bejelentette, hogy másik két fiatalembert is szabadon bocsátottak, egyedül Nnadi hiányzik még mindig, feltehetően fogva tartják. A szabadon bocsátottak: Pius Kanwai 19 éves, Peter Umenukor 23 és Stephen Amos szintén 23 éves.

Február 1-jén Matthew Hassan Kukah püspök, a nigériai Sokoto elöljárója hírül adta, hogy Nnadit kivégezték. “Nagyon nehéz szívvel hozom a tudomásukra, hogy kedves fiunkat, Michaelt nem tudjuk pontosan, mikor, a banditák megölték” – jelentette be a püspök, jelezve, hogy a szeminárium rektora maga azonosította a holttestet.

A gyilkos által adott interjú szerint Mustafát rendkívüli módon zavarta a fiatal papnövendék magabiztossága, amellyel a keresztény hit mellett tanúságot tett.

Ignatius Kaigama abudzsai püspök egy március 1-jei prédikációjában felszólította a nigériai elnököt, Muhammadu Buharit, hogy előzze meg, állítsa meg az erőszakhullámot és az emberrablást.  

Hamvazószerdán Augustine Obiora Akubeze érsek, Benin város elöljárója arra kérte a katolikusokat, az áldozatokkal és leendő áldozatokkal való szolidaritásuk, a keresztények folyamatos kivégzése ellen való tiltakozásuk jeleként öltözzenek feketébe.  

Február 27-én Sam Brownback amerikai nagykövet elmondta a CNA riporterének, hogy Nigériában a vallásszabadság negatív tendenciát mutat, sokakat ölnek meg, és ez a gyilkossági hullám elharapózni látszik, ettől tartott a diplomata, éppen ezért úgy vélte, a Buhari-kormányra még nagyobb nemzetközi nyomást kell gyakorolni, mert a jelenleginél sokkal többet tehetnének, jelenleg ugyanis még csak nem is kerülnek a törvény kezére mindazok, akik vallási hovatartozásuk okán végeznek ki embereket.

Forrás: Catholic News Agency

Fordította Bodó Márta