Anyaméh

0
2205
A köldökzsinór a megtestesült kapcsolat. Fotó: a szerző felvétele

A legtartósabb és legszorosabb karanténunk egyben a legmegnyugtatóbb és legbiztonságosabb is volt életünkben. Az anyaméh magába ölelő zártsága valódi védőfal a világgal és az emberekkel szemben: fizikai elválasztó. Ugyanakkor a legszorosabb kapocs helye is egyben: anyánk saját testéből táplált és éltetett. A köldökzsinór a megtestesült kapcsolat, amelyen keresztül anya és gyermeke teljes szimbiózisban és egységben él.

Anyák napja van. Hála és köszönet érzése árasztja el minden porcikámat, ha arra gondolok, hogy édesanyámnak köszönhetem életem legelső és egyben legszorosabb kapcsolatát. Ez az emberi kapcsolatok legbensőségesebb köteléke, minden kapcsolat őse és mintája. Ugyanaz a vér járt át mindkettőnket, ugyanaz a táplálék éltetett minket. Isten legcsodálatosabb alkotása: az ember világra jövetele.

Isten kegyelméből férjként és apaként testközelből követhetem végig ezt a csodát: feleségem kisfiunkat hordja a szíve alatt. Már régóta készítettük a lelkünket arra, hogy szeretettel fogadjuk majd Isten ajándékát. Már a kapcsolatunk korai szakaszában kifejeztük a vágyunkat, hogy idővel szeretnénk gyermeket, házasságkötésünkkor pedig megerősítettük ezen szándékunkat, Isten előtt is szövetséget kötve egymással. Most pedig elérkezett az idő, amikor Isten egy új élet megfoganása és fejlődése által bevezet minket a teremtés csodájába, lehetővé teszi, hogy vele együtt élhessük át ezt a nagy kegyelmet.

Csodálattal nézem, ahogy a feleségem anyává válik: a leggyönyörűbb dolog, amit valaha láttam. Jólesik látni, hogy mennyire szereti a gyermekünket már most: simogatja, babusgatja, beszél hozzá. Főzés közben, filmezés alatt, munkában, bármit is csináljon, a gyermeket körülölelő gyöngédsége kiárad, erővel és békével tölti el a családunkat. Egy kicsi szentháromság a földön: nem azért, mintha szentek lennénk, hanem mert Isten megszentel.

Ahogy nézem a feleségem a gyermekünkkel, hálás vagyok, hogy anyává tehettem és hogy apává tett. Anyák napja a legkiválóbb alkalom arra, hogy kifejezzem számára, mennyire szeretem, és mennyire hálás vagyok érte. Ahogyan hálás vagyok édesanyámért is, aki az én életemet adta. És bár ilyenkor az anyákat ünneplik, én mégis kifejezem hálámat édesapámért, akinek hasonlóképpen köszönettel tartozom az életemért. Kérem Istent, hogy majd én is olyan jó édesapja lehessek a gyermekemnek, amilyen jó édesapám ő. Fiam, bár nehéz időket élünk most idekint, tudd, hogy szívünk teljes szeretetével várjuk megszületésedet!