Mi ennek az értelme?

0
1530
Illusztráció • Fotó: Unsplash

Mi ennek az értelme? Az utóbbi időben többször felteszik nekem ezt a kérdést, amikor egy-egy idősünkkel telefonon beszélgetek, vagy éppen egy zoomos családos vagy ifjúsági találkozót tartunk. Hogy minek az értelme? Hát ennek a mostani időszaknak, amiben élünk, amely olyan váratlanul jött, s azért eléggé megváltoztatta a mindennapjainkat.

A kérdés úgy csendben persze engem is foglalkoztat. Biztos válaszom érthető módon nekem sincs. A húsvéti evangéliumi jeleneteket olvasva, Jézus olyan szépen felfedte a tanítványainak a nagypénteki események értelmét. A tanítványok sem fogták fel nagyon könnyen, hogy a kereszt nem volt hiábavaló, sőt nagy áldás forrása lett. Csodálatos, hogy Jézus milyen kitartóan és türelmesen a segítségükre jött, újra és újra. Ezek az evangéliumi események bennem erősítik a bizonyosságot: Istennel az életünkben semmi sem hiábavaló. Az biztos, hogy sok minden nem Isten kezdeményezésére indul el a világban. Hiszem, hogy a járvány sem az ő közvetlen akarata volt. De ha már megenged valamit, Ő képes mindennek értelmet adni. Illetve segít abban, hogy megtaláljuk életünk egy-egy eseményének az üzenetét.

Valahogy nem félek a betegségtől. Inkább amiatt van bennem egy kis félelem, hogy nem leszünk elég kitartóak a válaszkeresésben, hogy megértsük: mi lenne ennek a időszaknak az üzenete későbbi életszakaszunk számára?

Sokan már készülnek a járvány utáni időszakra. Jól van ez így. Természetesen készülni kell. Én is várom már a végét. De ha minden pont úgy fog továbbmenni mint előtte, akkor nem értettük meg ennek az időszaknak az üzenetét. Akkor tényleg nem volt értelme, mert mi nem adtunk neki értelmet. Minden krízis megingatja emberi létünket. Egy kicsit elveszítjük a biztos talajt  a lábunk alatt. De ezekre a megingásokra szükségünk van, hogy elgondolkozzunk: mi is tart meg engem, mi a lényeges az életemben, minek kellene elsőbbséget adni a mindennapokban?

Csendes töprengésemben eszembe jut az egyik előadása Pál Feri pszichológus-lelkipásztornak. Időnként az ő internetes előadásait is szoktam hallgatni, főleg amikor egyedül reggelizek a plébániánk konyhájában. Már nem is tudom pontosan az előadása címét, de ez a gondolata megmaradt: valaminek az értelme legtöbbször nem általános, hanem személyes. Ez egy jó válasz!

Mi a koronavírus-járvány értelme? Én csak azt kívánom, hogy ön, hogy te, a családod, a közösséged és az életed számára megértsd. Én is keresem az üzenetét magam, plébániám, egyházmegyém számára. Azért bízok benne, hogy későbbi életszakaszunkban úgy tekinthetünk vissza erre az időszakra, hogy bár nem volt könnyű, de végül is egy kegyelmi idő volt, mert egy új, jó irányt adott életünknek, lelkipásztorkodásunknak, munkánknak, kapcsolatainknak. Akkor majd elmondhatjuk: volt értelme! Köszönjük Urunk életünk „koronás” időszakát!

Szilvágyi Zsolt (temesvár-józsefvárosi plébános)