7+1 kérdés: Benedek Ramóna válaszol

0
1961

Tartsunk lépést az élettel! Tartsuk egymásban a lelket! Tartsuk a kapcsolatot! Benedek Ramóna nagyváradi hitoktatót Serbán Mária kérdezte.

1. Mi jót hozott az életedbe a vesztegzár?

A vesztegzár számomra nyugodtabb életritmust hozott, jobban jelen tudok lenni abban, amit teszek, nem kell rohanni, van mindenre idő. Húsvét előtt több időm volt a lelki felkészülésre, a szent három nap mélyebb átélésére. A családdal többet tudok együtt lenni, esténként társasjátékozunk, amire már rég nem került sor. Több időm van olvasni, a családtagjaimat, barátaimat telefonon felhívni.  A méhészetnek köszönhetően több időt tudok a természetben tölteni, rácsodálkozni a méhek csodálatos világára, van időm gyönyörködni a virágzó fákban, a madarak csicsergésében, a napfelkeltében, a naplementében, és mindezt a nap ajándékaként, csodájaként élem meg. Többet tudok jelen lenni, a mindig tenni helyett, csendben maradni és engedni, hogy megszólítson az, ami körülvesz.

2. Mi egy mostani hétköznapod legkiemelkedőbb eseménye?

A reggeli szentmise és az esti taizéi ima, amikor lélekben több ezren együtt tudunk imádkozni a betegekért, a járvány megszűnéséért, az orvosokért, az ápolókért, s mindazokért, akik az életüket kockáztatják embertársaikért.

3. Mit sajnálsz, hogy nem tettél  meg a járvány „kitörése” előtt?

Nem sajnálok semmit.

4. Mi a legutóbbi hála-morzsád?

Hálás vagyok, hogy ma délelőtt a virágzó cseresznyefa alatt olvashattam Avilai Szent Teréz A belső várkastély című könyvét, és azért, hogy a családtagjaim egészségesek.

5. Mitől félsz, amikor félsz?

Talán attól, hogy a vesztegzár feloldása után nagyon sokan ott fogják folytatni, ahol abbahagyták, megfeledkezve arról, hogy mennyire törékenyek vagyunk az egész teremtett világgal együtt.

6. Mi volt az idei húsvét legszebb pillanata számodra?

Az online közvetítésen keresztül kapcsolódtam be a nagyszombati szentmisébe, amelynek a végén Böcskei László püspök úr kihozta a székesegyházból az Oltáriszentséget és a négy égtáj felé áldást adott a világra.  

7. Mit vársz, mit szeretnél a járvány megszűnése után önmagadtól, a környezetedtől, a világtól?

Azt szeretném, hogy mindnyájan egy élhetőbb, tisztább, csendesebb, szolidárisabb világ építői legyünk, megteremtve az egységet az emberekkel, a természettel és a bennünk élő Istennel. Legyen időnk arra, ami a legfontosabb, és erőnk, bátorságunk ahhoz, hogy a hamis biztonságot adó helyzetekből kilépve oda menjünk, ott maradjunk, ahol az igazi élet fakad.

+1. Mit kérdeznél most a feltámadt Jézustól, ha találkoznál vele?

Nem kérdeznék semmit, csak egyszerűen, csendben, az Ő jelenlétében lennék, s engedném, hogy ő kérdezzen először.

MEGOSZTÁS