Reggeli csendesség – Istenre hangolódni már kora reggel

2
5472
Részlet az április 21-i videóból.

Felülkerekedni a járvány miatt kialakult reggeli szorongáson és Istenre hangolódva kezdeni a napot – ez a célja a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Családpasztorációs Központja által indított Reggeli csendesség nevű kezdeményezésnek. A képes, videós hanganyag online követhető minden reggel, amelyben rövid elmélkedések kíséretében szentírási részeket olvas fel a szerkesztő, Kertész Marika, a Családpasztorációs Központ munkatársa. A Szentlélek sugallataira próbál figyelni a készítés során.

Hogyan fogalmazódott meg a Reggeli csendesség gondolata? Milyen igényre, milyen céllal jött létre?

Sokan jelezték az elmúlt hetekben, hogy a járvány miatt kialakult helyzet félelmet, szorongást, nyugtalanságot okoz különösen a reggeli órákban, ébredéskor. Arra gondoltunk, hogy megpróbálunk kapaszkodót nyújtani az embereknek, segíteni szeretnénk őket abban, hogy már a nap indításakor Isten igéjét hallgatva találkozzanak az Úrral, rábízva az új napot. Meghatározó az, hogy milyen gondolatokkal indítjuk a napunkat, ha Istenre irányítjuk a tekintetünket, napközben is könnyebb lesz rákapcsolódni az Ő hullámhosszára, figyelni vezetésére.

Ki a célközönség?

Bárki hallgathatja, akinek ez segítséget jelent az Istennel való találkozásban: családosoknak, egyedülállóknak, fiataloknak, gyerekeknek egyaránt ajánljuk.

Milyen rendszerességgel jelenik meg?

Szeretnénk, ha minden nap megjelenne reggel 6 órakor – egyszerre a Családpasztorációs Központ Facebook-oldalán és az erre a célra létrehozott YouTube-csatornán. Hétköznapokon mindenképpen, de szeretnénk hétvégén is megjelentetni, reméljük, hogy sikerülni fog.

Érkezett már visszajelzés? Hogyan fogadják az emberek?

Az első visszajelzések nagyon pozitívak, ösztönzőek, arra engednek következtetni, hogy igény van ilyen jellegű bátorításra. Azt tapasztaljuk, hogy a világhálót elárasztják mindenféle üzenetek, és az emberek már nem olvasnak el hosszabb szövegeket, nem hallgatnak meg hosszú hanganyagokat. A hang, a kép és egy jól kiválasztott háttérzene alkalmas Isten üzenetének továbbítására. Ezúton is köszönjük azoknak, akik követik a Reggeli csendességet és visszajelzéseikkel lelkesítenek.

A szentírási rész kiválasztásánál milyen szempontok vezérlik?

Nem feltétlenül ragaszkodom a napi részekhez, próbálok figyelni a Szentlélek vezetésére, sugallataira. Maga a Reggeli csendesség gondolata is a Lélek által ihletett volt: a megváltozott körülmények között kezdtem imádkozni azért, hogy felismerjem Isten akaratát: mi az, amit tehetnék, tehetnénk mint családpasztorációs szolgálat. Fontos volt számomra, hogy amit teszek, abban ne a saját ötleteim vezessenek, hanem maga az Úr. Ez volt az egyik válasz az imámra.

A szentírási részek kiválasztása is így történik. Imádkozom azért, hogy vezessen a Lélek, aki jól ismeri azokat, akik majd hallgatni fogják az üzenetet, tudja, hogy mire van szükségük. Van, amikor eszembe jut egy szentírási rész és abból indulok ki, ha nem, akkor elolvasom a napi részeket és azokon keresztül keresem  Isten szándékát.

2 HOZZÁSZÓLÁSOK