Kulturális ajánló

0
1423

Még mindig a bezártsággal küszködünk, és keressük az élhető mindennapokat. Aki kevésbé aktív életet élt, bizonyára jól elvan az otthonában a házimunkákkal, most már lehet kertészkedni, akinek lehetősége van erre. Aki szeret olvasni, bizonyára megtalálta már, mit olvasson el vagy újra. Itt most egy olyan ajánlót nyújtunk, ami számítógép és internet segítségével mozdít ki a bezártságból. Olyan színházi előadások, filmek megtekintése is lehetővé vált, amelyeket különben nemigen tudnánk megnézni. Éljenek a lehetőséggel!

Filmkedvelőknek a magyar Nemzeti Filmintézet összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférését biztosítja a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.

Egy viszonylag friss filmet is megnézhetnek, A napfény íze című Szabó István-filmet. A rendező saját forgatókönyvéből készült filmje egy magyar család három nemzedékének története; a felemelkedésé, a bukásé, a kudarcoké, szerelmeké és a küzdelmeké. A film címe a nagypapa által felfedezett Napfény elnevezésű likőrre utal. A családtörténet három főhősét (nagyapa-apa-fiú) Ralph Fiennes játssza. A film egy zsidó család mindennapjait, gondjait, szerelmeit mutatja be a magyar történelem viharos évtizedeiben. Letölthető ITT.

Gyermekeknek, családoknak ajánlott a MeseTekergÉlő, amely élő mesés bejelentkezéseket kínál és hív mindenkit a mese ösvényére. Elérhető ITT. Szervező: Tekergő Meseösvény Egyesület.

Mint korábban írtuk, az erdélyi, partiumi színházak különböző előadásaikat teszik elérhetővé, közvetítik, a kolozsvári színház korábbi, érdekes és kiemelkedő előadásait lehet péntekenként nézni, a sepsiszentgyörgyi, de a temesvári, váradi színházak honlapjára, Facebook-oldalára is érdemes ellátogatni.  A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata egy műsoron lévő, közkedvelt előadását lehet ma, április 20-án, hétfőn du. 6 órától élőben követni a színház Facebook-oldalán, Youtube-csatornáján, és éjfélig elérhető lesz ott. Az előadás: Radu Afrim: Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan, amely helyenként vicces, helyenként nagyon kemény társadalmi keresztmetszet, s bár az 1970-es évekbe vezet, sok olyan kérdést felvet, ami ma is nagyon aktuális mindannyiunk számára.

A budapesti Madách Színház archív, 1972-es, parádés szereposztású színházi előadást kínál, Friedrich Schiller Ármány és szerelem című darabját. Szereplők: Pécsi Sándor, Békés Itala, Sunyovszky Szilvia, Papp János, Koltai János, Almási Éva, Dégi István, Körmendi János, Csűrös Karola, Szénási Ernő, rendező: Vámos László. Visszanézhető IDE kattintva.

A komolyzene-kedvelők csemegéje lehet, hogy a Müpa Budapest bemutatja a Müpa Home – Nemzeti Filharmonikusok című koncertjét. A 2017. március 9-i előadás közvetítése felvételről a Müpa Facebook- és Youtube-csatornáján, valamint a mupa.hu-n elérhető. Műsoron: Mozart: D-dúr („Párizsi”) szimfónia, K. 297; Haydn: D-dúr gordonkaverseny, Hob. VIIb:2. Vezényel: Lawrence Foster. Gordonkán közreműködik Várdai István. Az utóbbi évek egyik legtehetségesebb és legsikeresebb fiatal magyar muzsikusát hallhattuk a koncerten, Haydnnak az Esterházy udvari zenekar csellistája számára írott, de csak 1951-ben felfedezett, rendkívül virtuóz gordonkaversenyében. Az 1985-ben született Várdai István 2007-ben a Moszkvai Csajkovszkij Versenyen harmadik helyezést ért el, a következő évben pedig első díjat nyert a Genfi Zenei Versenyen, valamint 2014-ben megnyerte a német rádió, az ARD szintén rangos versenyét. Rendkívül gyorsan lett nemzetközileg ismert és keresett művész, ma már a Kronberg Akadémia tanára. A bécsi klasszikus triász másik tagja, a munka nélkül maradt Mozart – utóbb feleslegesnek bizonyult – álláskereső európai útján, Párizsban komponálta az izgalmas effektusokban gazdag D-dúr szimfóniát. Ennek megfelelően szokatlanul nagy zenekarra írt, a korabeli helyi közönség igényeit és elvárásait szem előtt tartva, ugyanakkor a maga sajátos módján, váratlan fordulatokkal megtréfálva őket, mozarti fityiszt mutatva nekik. Az est karmestere visszatérő vendég a Nemzeti Filharmonikusok élén: az amerikai Lawrence Foster a Marseille-i Opera zeneigazgatója és a lisszaboni Gulbenkian Zenekar tiszteletbeli karmestere, aki európai és tengerentúli zenekarokkal egyaránt rendszeresen dolgozik.

A fotók forrása: Pixabay

Szintén a zenekedvelőknek ajánljuk, ha netán lemaradtak az élő közvetítésről, Andrea Bocelli húsvét vasárnapi koncertjét a milánói dómból, mely ITT nézhető vissza.

Tartalmas szórakozást, művelődést, szép és betegségmentes napokat kívánunk!

Összeállította Bajka Barabás Réka, Bodó Márta

MEGOSZTÁS