William Paul Young: A viskó – Ahol a tragédia megütközik az örökkévalósággal

0
6433
A könyv borítója

Ha a legmegosztóbb könyveket vennénk sorra, William Paul Young A viskó című regénye a lista előkelő helyén foglalna helyett. Egyesek – például a sokat megélt színésznő, Demi Moore – szerint „sorsfordító erejű” történet, míg mások csak nehezen tudták „átrágni” magukat a nagy sikerű könyvön. Bevallom, én is sokáig ódzkodtam a bestsellertől, anélkül, hogy érdemlegeset tudtam volna róla. Mégis érdemes volt „belépni” A viskóba.

A regény főszereplője Mackenzie (Mack), aki egy nap rejtélyes levelet kap. A levél írója, aki magát Papának nevezi, egy találkozóra hívja őt a viskóba, amely Mackenzie életének legnagyobb tragédiájához kötődik, ezt csak „A Nagy Szomorúság”-ként emlegeti. Vonakodva ugyan, de Mack elfogadja a meghívást és elmegy a viskóba. Az elhagyatott kalyibánál azonban csoda történik, a viskó helyén pedig egy barátságos rönkház lesz, amelyben a Szentháromság alakjai fogadják a férfit: egy néger nő, aki Papaként mutatkozik be, Jézus, valamint egy ázsiai nő, Sarayu.

A viskó Mackenzie és a Szentháromság közötti kapcsolatról szól, a beszélgetéseikről, amely által a férfi próbálja feldolgozni élete tragédiáját. William Paul Young egy interjúban azt nyilatkozta, hogy azért kedveli jobban a kitalált történeteket a tényalapú írásnál, mert az előbbi teret enged annak, hogy az olvasó önmagát is meghallja. Éppen erre van lehetősége A viskó olvasójának, hiszen amellett, hogy társául szegődhet Macknek és végigkísérheti őt a veszteségek feldolgozásán, átgondolhatja saját életét, hitét, Istennel való kapcsolatát, és újraértékelheti ezeket.

Mindannyiunk életében vannak tragédiák és veszteségek, amelyekből nehezen találjuk meg a kiutat. Ha nyitottak vagyunk rá, A viskóban benne lehetnek azok a mondatok, amelyek segíthetnek, ha nem is kimászni a gödörből, de elindulni. Éppen ezért érdemes használni a könyvet: aláhúzni, kiemelni részeket, kiírni egy-egy mondatot és elgondolkodni rajta, esetleg beszélni róla egy-egy közeli családtagunkkal. William Paul Young regénye „lélekgyógyító könyv”, éppen ezért jó ajándék lehet egy veszteséget átélt szerettünknek, akinek bár segítenénk, nem tudjuk, hogyan tegyük.

A viskó egy olyan történet, amely közel hozza Istent. Ráadásul azon kevés könyvek egyike, amelyből jó film is készült, így olvasásra, megnézésre mindenképpen ajánlom.

Szász Zsófia