A koronavírusfertőzésből gyógyuló amerikai érsek üzenete

0
2019

Gregory Aymond New Orleans-i érsek lábadozik koronavírus betegsége után. Betegágyáról is, húsvéti üzenetében a híveket biztatja. A Facebookon közzétett videóüzenetében arról szól, hogy kétségtelenül páratlan lesz az idei húsvét.

“A koronavírus és annak minden vonatkozása, a keresztek és a krízis és a kihívások, amelyeket magával hoz, mind azt eredményezik, hogy nagyon különleges nagyhetünk lesz.”

Egyetlen dolog nem változik, tette hozzá Aymond érsek, az, hogy a nagyhét alkalom arra, hogy a katolikusok mind jobban belemélyedjenek az imába, Jézus szenvedésének puszta nézőiből a szemük előtt zajló történet részeseivé váljanak.

Két héttel korábban, március 23-án Aymond érsek bejelentette, hogy a koronavírus tesztje eredménye pozitív, és emiatt vesztegzárba vonult. A tünetei viszonylag enyhe jellegűek voltak. Ő volt az első amerikai püspök, akit a vírusfertőzés elért.

Április 1-jén az érsekség Facebook-oldalán közleményben tájékoztattak az érsek hogylétéről, aki továbbra is elvonultan és javuló egészségi állapotban van. “Sokkal jobban érzi magát, a láza folyamatosan csökken. Azt reméli és azért imádkozik, hogy a szent háromnnap liturgikus ünneplésén részt tud majd venni és meg fogja tudni ünnepelni a húsvétot” – írták a közleményben. A húsvéti szertartást, mint az addigiakat is mind, élőben közvetítik ugyanezen a Facebook oldalon.

Az érsek ugyanakkor “köszöni mindenki imáját, és mindekit biztosít a maga imájáról a hívekért, a közösségért. Lábadozás közben sem felejtette el, hogy a közösség szenved, ezért imádkozik a betegekért, azokért, akik a betegeket ápolják, azokért, akik gyászolnak, és azokért is, aki félnek és szoronganak” – olvasható az érsekség közleményében.

Az érsek ugyanakkor videóüzeneteiben tájékoztatta az érte aggódókat, hogyan halad a gyógyulás útján, és a koronavírus járvánnyal kapcsolatos információkat is megoszott, valamint mindenkit az imában és hitben való kitartásra buzdított. 

Amikor a híveknek azt ajánlotta, ne csak szemlélők maradjanak a passióban, azt is javasolta, válasszanak egy szereplőt az evangéliumi elbeszélésből, akivel leginkább azonosulni, tudnak, és csendesen, imádságosan merüljenek el annak a szereplőnek a szemszögét választva a passióban, nézzék a kiválasztott szereplővel együtt közelről meg a helyszínt és a történéseket. “Talán azáltal, hogy az utolsó vacsora termébe képzeljük magunkat, apostolokká válunk” – mondta Aymond érsek. “Talán bele tudjuk élni magunkat Péter lelkületébe, amint a kertben lévén közelről figyeli, hogyan merül el Jézus az imádságban. Vagy talán Mária helyébe képzeljük magunkat, és ott állunk a kereszt tövében, vagy Veronikaként Jézus arcáról letöröljük a vért és izzadságot, netán a síró asszonyok közt állunk… Lehetünk esetleg Arimateai Józsefként azok, akik kikérik a hilttestet, hogy a szokásoknak megfeleleően illendő módon eltemessük.”

Elmélkedését így folytatta a lábadozó érsek: “Ha így tudunk tenni, nem puszta szemlélők maradunk, hanem a történet részei leszünk, MIndig fontos a történetbe belemerítkezni ahhoz, hogy lássuk, tapasztaljuk Isten szeretetét és hűségét, ez kiváltképp fontos most, a koronavírus járvány idején.” Arra biztatott, hogy egyesítsük a szenvedéseinket, egyedüllétünket, kérdéseinket, bizonytalanságunkat Krisztus nagyheti szenvedéseivel.

Egy korábbi videóüzenetben Aymond érsek arra kért minden plébániát, hogy délután 6 órakor a templomok harangjait kongassák meg, emlékeztetőként, hogy a katolikusok imádkozzanak a koronavírus elleni harc első vonalában állókért, az egészségügyi dolgozókért. “Hadd szóljanak a harangok, és mi küldjük fel imánkat Istenhez, azokért, akik a krízis napjaiban az életüket kockáztatjkák, hogy minket védjenek. Legyen a mi napi harangszónk dicsőítés, Istenhez szálló ima” – tette hozzá New Orleans érseke.

Forrás: CNA

Fordította Bodó Márta