A pápa római helynöke az első vírusfertőzott bíboros

0
1308
Fotó: CNA

Angelo De Donatis bíboros, a római egyházmegye általános helynöke koronavírussal fertőzött, mutatta ki a teszt, amit nemrég végeztek el rajta. De Donatis az első bíboros, akin a vírusfertőzöttséget kimutatták. Mivel láz mutatkozott nála, beutalták a római Gemelli kórházba. A jelentések szerint jól van. Közeli munkatársai ezt követően önkéntes vesztegzárba vonultak el, tudtuk meg egy sajtóközleményből, amit a római helynökség adott ki.

„Derűs és bizakodó vagyok ebben a megpróbáltatásban” – olvashattuk a bíboros által jegyzett március 30-iki közleményben. „Isten kezébe ajánlom magamat, és a ti imáitokra bízom magam, kedves római hívek. Úgy élem meg ezt a pillanatot, mint az isteni gondviseléstől kapott lehetőséget, hogy oly sok testvérem szenvedésében osztozzam. Imáimat értük ajánlom, az egész egyházmegye közösségéért, és Róma lakosaiért” – tette hozzá a bíboros.

Ferenc pápa Róma püspöke is egyben, az egyházmegye napi vezetési feladatait viszont De Donatis bíboros, általános helynök látta el, aki e minőségében a pápa teljeskörű meghatalmazottja.

A 66 éves bíborost Ferenc pápa 2014-ben nevezte ki helynökének. De Donatis akkor még püspök se volt, és egy nagyböjti lelkigyakorlatot vezetett a római kúria tagjai számára – ezt a feladatot általában bíborosokra bízták korábban. 2015-ben lett segédpüspök, 2017-ben a római egyházmegye általános helynöke, 2018 óta bíboros.

Eddig egyetlen katolikus püspök koronavírus okozta fertőzés következtében való elhunytáról tudunk, de többen fertőzöttek, köztük New Orleans érseke, Gregory Aymond is. A jelentések szerint világszerte 100 pap hunyt már el a betegség következtében.

Forrás: CNA
Fordította: Bodó Márta

MEGOSZTÁS