Szerzetesek szállodai szobát fizetnek chicagói hajléktalanoknak

0
966
Fotó: CNA

Világszerte a szállodák az üres kapacitásukat most arra használják, hogy olyanokat fogadjanak be, akiknek nincs otthonuk, ahová elvonulhatnak. Most Chicago csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, egy szerzetesközösség 63000 dollárt ajánlott fel a hajléktalanok elszállásolására az elkövetkezendő három hétre.

Perry West, a Catholic News Agency munkatársa arról számolt be, hogy a Szent Viator  égi patrónusnak ajánlott szerzetesközösség egy nonprofit szervezettel karöltve 90 hajléktalannak biztosít szállást ezekben a nehéz napokban-hetekben. Chicagóban több mint 1800 új vírusfertőzöttről tudnak, így ez a felajánlás valóban nagy segítség az utcán élők gondjainak megoldására.

Daniel Hall, a szerzetesközösség legfőbb elöljárója kiemelte a nonprofit szervezet munkáját és erőfeszítéseit, hiszen az ő munkatársaik cselekvő hozzáállása nélkül a puszta anyagi segítség kevés volna. Sürgette ugyanakkor a karitatív szervezeteket, hogy kapcsolódjanak be a lélekmentés szolgálatába. „Remélem, hogy Önök is bekapcsolódnak a legsérülékenyebbek, a legkiszolgáltatottabb helyzetben levők segítésébe” – biztatott az elöljáró. Akik az utcán kénytelenek élni, sokkal kiszolgáltatottabbak mindenféle fertőzésnek, és nincs hová elhúzódjanak, bezárkózzanak, hogy óvják magukat. Még kétségbeejtőbb a helyzetük, mert sok olyan intézmény, amely számukra segítséget nyújtott, a válságos helyzet miatt bezárt, hiszen az ilyen szállókon általában idősek dolgoztak, akik most nem vállalhatják a kockázatot, hogy megbetegedjenek.

Suzanne Ploger, a szerzetesekkel együttműködé Journeys’ nevű segélyszervezet fejlesztési igazgatója elmondta: „ha nincs egy hely, ahová behúzódhatsz, mitévő legyél? Mi szeretnénk a gondozottainkat biztonságban tudni, ugyanakkor önkénteseinket és segítőinket is.” Ez a szervezet mintegy száz emberen segít rendszeresen, de ez a szám akár növekedhet is a közeljövőben. Mindenki, akit a szálloda által felajánlott szobákban helyeznek el, három hétig tartózkodhat ott, a jelenlegi anyagi háttér ennyire futja, de remélik,  hogy sikerül további támogatást szerezni, hogy három hét múlva ne kelljen újra utcára küldeni az embereket. A szervezet ugyanakkor élelemmel is ellátja a szállodai szobákban elhelyezett rászorulókat. Ez azt jelenti, hogy előkészítik az ételcsomagokat és naponta kiszállítják. A Journeys’ segélyszervezet arra készül, hogy kibővíti szolgáltatását és ruhával, egyénre szabott tanácsadással, segítséggel is rendelkezésükre áll a hajléktalan rászorulóknak.

Forrás: CNA
Fordította: Bodó Márta