Egy olasz katolikus pap életét adta embertársáért

0
3026
Fotó: araberara.it

Egy olasz katolikus pap átadta a helyét a lélegeztetőgépen egy fiatalabb rászorulónak. A 72 éves észak-olaszországi pap koronavírus tesztje pozitívnak bizonyult. Don Giuseppe Berardelli a hívektől külön lélegeztetőgépet kapott, amit ő átadott egy idegennek. A TgCom24 olasz hírportál szerint a pap ezt követően belehalt a fertőzésbe, többek között azért is, mert feláldozta magát egy másik emberért. Az araberara.it olasz magazin beszámolója szerint a San Giuseppe öregotthon egy egészségügyi dolgozóját mélységesen megrázta a pap keresztény tanúságtétele. „Don Giuseppe igazi papként halt meg és engem mélységesen megrázott az, hogy ő, mint Casnigo (Bergamo) rangidős papja átadta az élet lehetőségét egy nála fiatalabb embernek.”

Giuseppe Imberti, Casnigo polgármestere az elhunyt papot rendkívül kedvesnek és segítőkésznek nevezte, olyannak írta le, aki mindig hűségesen szolgálta a közösséget, hívőket, nem hívőket egyaránt.  „Mindenki szerette, korábbi hívei Fioranóból még most is jártak hozzá látogatóba” – mesélte a polgármester.

A Catholic Herald szerint Olaszországban már több, mint hatvan pap halt meg a járvány következtében, többnyire hetven évnél idősebbek, olyanok, akik valamilyen más egészségügyi problémával is küszködtek.

Piacenza-Bobbio püspöke, Gianni Ambrosio az Avvenire olasz újságnak elmondta: „a jelen sötétséget” határozottsággal és erővel kell legyőznünk! „Imádkozom a Szentlélekhez, hogy adja meg nekünk a világosság és az erő ajándékát. Minden nap imádkozom a keresztutat és arra kérem az Urat, hogy hordozza velünk ezt a keresztet” – mondta a püspök. „Ez egy nehéz megpróbáltatás, amely mindannyiunkat megdöbbentett. Szenvedünk. Ezzel a sötétséggel úgy kell szembenéznünk, hogy közben reméljük, Isten sosem hagy el minket, hiszen ő maga is átment a szenvedésen és legyőzte azt.”   

Angolból fordította Bodó Márta  

MEGOSZTÁS