A püspöki konferencia sajtóközleménye a koronavírus terjedésének megelőzését célzó újabb óvintézkedésekről

1
13111

A Romániai Püspöki Konferencia március 11-én újabb közleményt adott ki azt követően, hogy a hatóságok újabb óvintézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy minél hatékonyabban megelőzzék a koronavírus terjedését. A püspöki konferencia sajtóközleményét teljes terjedelmében olvashatják.

Kedves hívek, szerzetesek, paptestvérek!

A koronavírus terjedésének következtében ez a nagyböjti szent idő egy váratlan hangsúlyt kapott, az élet törékenységével szembesít bennünket, és nagyfokú felelősségvállalásra, együttérzésre sarkall.

Mint pásztorok, imáinkról, atyai gondoskodásunkról biztosítunk benneteket, ugyanakkor bátorítani is szeretnénk mindenkit a megpróbáltatás ezen napjaiban, illetve pár jó tanáccsal ellátni, összhangban az állami szervek által hozott óvintézkedésekkel.

A zárt térben szervezett események maximális résztvevői létszámával kapcsolatos hatósági döntést tiszteletben tartva, ahol ez szükséges, a hívek kisebb csoportokba történő eloszlása érdekében javasoljuk a szentmisék számának növelését, vagy a szabadtéri szentmisék bemutatását.

Azon híveink számára, akik személyesen nem vehetnek részt szentmisén, vasárnaponként a bukaresti Szent József székesegyházból próbálunk római katolikus szentmiseközvetítéseket biztosítani, amely a köztévé televíziós csatornáin, YouTube csatornáján, illetve a TVR+ csatornán lesz majd követhető. A közvetítések programjáról a későbbiekben fogjuk tájékoztatni az érintetteket. A Mária Rádió hullámhosszain már most bekapcsolódhatunk a közösen végzett imádságokba és a szentmiseközvetítésekbe.

Ugyanakkor bátorítjuk a plébániákat és a különböző vallási közösségeket, hogy használják ki a kommunikációs eszközök adta lehetőségeket, tartsanak ki imában híveik mellett, és tájékoztassák őket a hitélet közösségi megélésnek lehetőségeiről.

Bátorítunk minden plébániát, szerzetesi közösséget, laikus szervezetet, amely szociális-karitatív tevékenységet folytat, segítsék továbbra is a rászorulókat, különös figyelmet fordítva az idősekre, a betegekre, az egyedülállókra, azokra, akik nem hagyhatják el otthonukat.

Csatlakozva Ferenc pápa buzdításához, kérjük a papokat, hogy forduljanak atyai gondoskodással a betegek és azok családjai felé, és buzgón szolgáltassák ki a szentségeket a rászorulók számára. Ez a papoktól folyamatos jelenlétet és készenlétet kíván, ezért kérjük, hogy ebben az időszakban ne utazzanak.

A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében fertőtleníteni kell a gyakori emberi érintésnek kitett felületeket. Legyen kézfertőtlenítő minden sekrestyésben, a papok, a ministránsok és a sekrestyések pedig minden szentmise előtt fertőtlenítsék kezeiket. Az áldoztatók legyenek nagyon elővigyázatosak, a koncelebráló papok pedig bemártással áldozzanak (per intinctionem).

Nyomatékosan kérjük, hogy azok a személyek, akik a Covid-19 vírus által fertőzött országokból tértek haza, működjenek együtt a hatóságokkal, és kövessék azok utasításait a járványügyi zárlatra (karanténra), illetve az elkülönítésre vonatkozóan.  Kérjük, hogy tartsák tiszteletben a hatóságok által javasolt óvintézkedéseket, és a koronavírussal kapcsolatban is igyekezzenek megbízható forrásokból tájékozódni.

Vallási, kulturális, oktatási és szociális téren is érintett egyéni és társadalmi életünk ezen nehéz időszakában kísérjük imáinkkal a fertőzésben szenvedő testvéreinket, családjaikat   az érintett egészségügyi dolgozókért, és mindazokért, akik a fertőzés terjedésének megelőzésén fáradoznak. Imádkozzunk erre a szándékra a szentmise könyörgéseiben, illetve a szentmisék végén mondjuk el híveinkkel együtt az alábbi imák egyikét.

Mindannyiatokat, családjaitokat, barátaitokat, hazánkat és az egész világot a márciusban ünnepelt Szent Józsefnek, a Szent Szűz jegyesének, Jézus oltalmazójának pártfogásába ajánljuk. Isten áldjon mindannyiunkat, hazánkat és nemzetünket!

+Aurel Percă
bukaresti érsek

Imák járvány idejére:

Oltalmad alá futunk, Istennek Szent Szülője,
könyörgésünket meg ne vesd szükségünk idején,
hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől,
mindenkoron dicsőséges és áldott Szűz,
Mi Asszonyunk, mi Közbenjárónk, mi Szószólónk,
engeszteld meg nekünk Szent Fiadat, ajánlj minket Szent Fiadnak,
mutass be minket Szent Fiadnak. Ámen.

Most segíts meg, Mária, ó irgalmas Szűzanya.
Keservét a búnak-bajnak eloszlatni van hatalmad.
Hol ember már nem segíthet, a Te erőd nem törik meg.
Hő imáit gyermekidnek, nem, Te soha nem veted meg.
Hol a szükség kínja nagy, mutasd meg, hogy anya vagy.
Most segíts meg, Mária, ó irgalmas Szűzanya.

Erdő Péter bíboros imádsága járvány idején

Mindenható Urunk, atyáink Istene!

Hálát adunk neked a világért, amelyben lehetővé tetted az emberiség életét. Hálát adunk a teremtés egész gazdagságáért és csodálatos törvényszerűségeiért. Hálát adunk azért, hogy minden pusztító erő ellenére megmaradtunk, és képesek vagyunk arra, hogy világunkról és önmagunkról új és új felismerésekre jussunk.

Köszönjük, hogy egyénileg és közösségben is harcolhatunk megmaradásunkért és azért, hogy életünk egyre szebb és tartalmasabb legyen. De mindennél inkább köszönjük neked, hogy örök életre hívtál meg minket, és Krisztus Urunk megváltó halála és feltámadása által utat nyitottál nekünk az örök boldogságra.

Amikor olyan természeti csapások érnek minket, amelyek ellen a magunk erejéből teljesen biztos védelmet még nem találunk, átéljük, hogy végül is mindig a te kezedben van az életünk.

Alázattal kérünk, segítsd a tudomány embereit, hogy mielőbb megtalálják a mostani járvány ellenszerét! Adj a társadalmak vezetőinek éleslátást, hogy megfelelő intézkedésekkel gátat szabjanak a fertőzés terjedésének, segítsék a betegség megelőzését, leküzdését és a hatékony eszközök eljutását a rászorulókhoz. Adj irgalmat és örök nyugodalmat a betegségben elhunytaknak, adj a betegeknek gyógyulást, az orvosoknak és az egészségügy munkatársainak erőt és áldást bátor helytállásukhoz. Erősítsd bennünk a hitet, a bizalmat és a segítő szeretetet, hogy megadhassunk minden lelki és testi segítséget beteg embertársainknak és a gyászoló vagy aggódó hozzátartozóknak. Add, hogy felelős viselkedésünkkel mi is hozzájáruljunk a betegség terjedésének elkerüléséhez.

Bocsásd meg, Urunk, minden bűnünket, amit gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással elkövettünk!

Szentháromság, Egy Isten, irgalmazz nekünk!

Boldogságos Szűz Mária, Betegek Gyógyítója, könyörögj értünk!

Ámen.

Forrás: bisericacatolica.ro

1 HOZZÁSZÓLÁS