Az önismeret megtisztítja a lelkiségünket

0
2062

Egy évvel ezelőtt indult és idén februárban zárult az Élet bőségbenKomplex pszicho-spirituális szakmai továbbképzés a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban. A különböző szakmai háttérrel rendelkező merész résztvevők, akik belevágtak ebbe a kalandba, bizalmat szavaztak ennek az egységes szemléletű képzésnek.

Sokfajta képzés létezik, és néha nehéz eldönteni, mire szánjunk időt és energiát. Általában valamire képeznek minket, és egy képzésnek meg kell fogalmaznia azokat a kompetenciákat, amelyeknek fejlesztésére megszületett, így joggal kérdezhető milyen kompetenciákat fejleszthet egy ilyen komplexitást ígérő továbbképzés? Az egy évig tartó képzés végén hálával nyugtáztuk, hogy a résztvevők elsajátították és saját megfogalmazásukban tolmácsoljuk most ezeket: az integrált szemléletmód elsajátítása és annak tudatosítása, hogy az önismeret megtisztítja a lelkiségünket, az egészségtelen lelkiségek felismerése, a vallásosság hiteles gyakorlása, a test és lélek együtt mozgása, a belső világunkra való tudatos figyelés és ilyen módon a kiégés megelőzése, a felnőtt kommunikációs stílusok gyakorlása, a segítői munkában az erények, bűnök, szükségletek és értékek megkülönböztetése.

A képzők „négyesfogata” elégedetten zárhatja tehát ezt az évet. A hiteles spiritualitás megéléséhez Páll Leó ferences szerzetes és Takó István egyetemi lelkész nyújtottak szempontokat. Simó Irma művészetterapeuta a „jobb agyféltekés” létmódunk fontosságára irányította a figyelmet, hogy az informatizált és kognitivizált világban ne veszítsük el a lélek szabad szárnyalásának lehetőségét. Jómagam pedig az egészségtelen és egészséges vallásos magatartások megkülönböztetésének szempontjait hangsúlyoztam, azért, hogy keresztényként életünk legyen és az bőségben legyen, ne csak korlátaink között éldegéljünk.

A program egy évvel ezelőtt, az Áradat Egyesület szervezésében, abból a vágyból született, hogy szeretnénk egy többé-kevésbé egészséges egyházi közösségben élni, segítségére lenni mindazoknak, akik szintén erre törekednek, hogy ott, ahol szakmailag és hivatásilag tehetnek valamit, képességeik teljes kamatoztatásával tegyék. A résztvevők csapatában mindenképpen sikerült ezt a víziót megvalósítani, minőségi kapcsolatok születtek a különböző szakmájúak és élet állapotúak között, amelyekre építeni lehet egy jövőbeli együttműködést, az integrált szemlélet és az egészséges lelkiség képviselését.

A képzések világában valójában nincsenek „megváltó módszerek”, az egyetlen garancia: a személyes vágy és elkötelezettség a fejlődés, a folyamatos tanulás iránt. És a legfontosabb ennek a vágynak az éltetése.

Homa Ildikó sss