A Nő dicsérete

0
3719
A nő szó nélkül hagy.

A nő az élet forrása, belőle fakad és benne bontakozik ki az élet maga. A szárba szökkenő rügy, a virágzó fa, a zöldellő mező, a virágba borult rét, friss szellő, hűs patak, mindez a nő. Dobogó szív, simogató kéz, ragyogó arc, szikrázó szem, ez is mind ő. A nő erő, dübörgés, lendület, gyengédség, csend, nyugalom. Ő a fent és a lent, a kint és a bent, a jobbra és a balra, a kezdet és a vég.

A nő önmagában érték. Drágakő, gyöngyszem, gyémánt, rubin, smaragd, achát, ametiszt, rózsakvarc. A föld megannyi kincse sem ér fel az értékével. Méltó a csodálatra, ámulatba ejtő és magával ragadó. Hódolattal tekintünk rá. A nő Isten csodálatos alkotása, maga a tökéletes mű. Minden művészet ihletadója. Inspiráció és kreativitás. Varázslatos fuvola, ütemet biztosító dob, lágy zongorajáték, élettel teli hegedűszó. Tánc, forgás és pörgés, gyöngéd összeborulás. Szivárvány a festményen.

A nő maga a kecsesség. Elbűvölő szépsége a szépség mintaképe és ideálja. Vonzereje mágnes. Csípője ringása hullámzó hajó. Tekintete letaglóz: megbénít és egyben erőt ad. Közelsége szédítő, távolléte őrjítő. Elemi erő és mérhetetlen boldogság. Emlői életadó táplálék forrása, méhe a kibontakozó univerzum. Táptalaj és mag. A teremtés koronája. Az életet teremtő forrás. A nő minden ember anyja.

A nő szó nélkül hagy. Ő a szavak mestere. Történetek mesélője, világok megalkotója. Szavaival hegyeket mozgat meg, életeket ment, teremt. Hangja lágy csobogás. Ha megszólal, a vihar is elcsendesedik, a tenger sem háborog. Szavai vigaszt nyújtanak, biztonságot jelentenek, megóvnak a rossztól. Ölelő karja, ápoló kezei, gyógyító simogatása a legnagyobb nehézségen is átsegít. Bátorítása, gyengéd noszogatása, biztatása, bizalma erőt adó. A lehetetlent is lehetővé teszi.

A nő nélkül nem létezik a férfi sem. Nő és férfi, férfi és nő: bár külön-külön is teljesek, ketten együtt misztikus egységet és egészet alkotnak. Egyik tükre a másiknak, amiben felfedezhetik és felismerhetik valódi önmagukat. Ők a fény is egymás számára, beragyogják egymást. Lehetnek persze vaksötét pince, taszíthatják egymást koromfekete mélységbe, ha elfelejtenek világítani. Alapvetően azonban a fény forrásai.

A Nő megérdemli, hogy nagybetűvel írjuk.