24 éve a nagybányai idősekért

0
1815
A Caritas vezérigazgatói szerepét ellátó atya korábban nagybányai esperesként és a Szentháromság-plébánia plébánosaként szolgált.

Ezzel a címmel tartott bemutatót a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a nagybányai Szentháromság-plébánia hitközössége számára. Szmutku Róbert nagybányai esperes meghívására a 300 éves Szentháromság-plébániatemplom jubileumi rendezvénysorozatának keretében február 28-án, pénteken az érdeklődők megismerkedhettek a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szociális szolgáltatásaival. Hiánypótló esemény volt ez, hiszen Nagybányán évek óta nem került sor ilyen jellegű, a Caritas munkáját bemutató rendezvényre.

Román János személye egy igazi összekötő kapocs a két intézmény között, hiszen jelenleg a Caritas vezérigazgatói szerepét ellátó atya korábban nagybányai esperesként és a Szentháromság-plébánia plébánosaként szolgált. „Jubilál a Caritas, jubilál a plébánia, és jó az, ha ezt az örömöt megosztjuk és megismerjük egymást, illetve megtanulunk együtt dolgozni, együtt imádkozni, együtt örülni” – mondta köszöntőjében az atya. Román János beszélt arról is, hogy kinevezése óta folyamatos törekvése a Caritas máramarosi tevékenységének fejlesztése, mivel itt született és itt szolgált, ide köti a múltja és a jövőben is szívén viseli az itt élők sorsát. A püspök atyával közösen tervezve a szervezet jövőjét, a hangsúlyosabb máramarosi jelenlét érdekében 2019 májusában Máramarosért felelős aligazgatót nevezett ki Józsa Nándor Lóránd személyében. Az eredmények már látszanak, február 14-én Nagybánya Municípium Polgármesteri Hivatala Kiválósági Kitüntetés átadásával ismerte el a Caritasnak a nagybányai közösségért tett erőfeszítéseit. A vezérigazgató ismertette a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 30 éves történetét, tájékoztatta a jelenlévőket a szervezet által nyújtott szociális szolgáltatásokról, majd átadta a szót Józsa Nándor Lórándnak, aki a Caritas máramarosi intézményeiről és tevékenységéről beszélt, azon belül is kiemelve a nagybányai időseknek szóló programokat.

Az aligazgató után a Caritas nagybányai munkapontjának szakemberei: az idősklubbot és a szociális konyhát vezető Krupiczer Ildikó, valamint a Szent Borbála Házi Betegápoló Központ vezetője, Bogdan Melinda szólaltak fel. Ezt követően Frasin Cristina, az Együtt az időseinkért! elnevezésű POCU-projekt menedzsere mutatta be a tavaly indult és 2022-ben lezáruló projektet, amelynek keretében a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 170 nagybányai idős életminőségén javít majd két meglévő szociális szolgáltatás – az idősklub és a szociális konyha – fejlesztése, továbbá két új szolgáltatás – egy idősnapközi és egy mobil étkezde – létrehozása által. A krónikus betegségekben szenvedő, de még szállítható szépkorúaknak szakszerű nappali felügyeletet biztosító idősnapközi szolgáltatásainak és programjainak bemutatására a projekt menedzsere Kincses Angélát kérte fel, aki több mint két évtizede vezeti sikeresen a Caritas szatmárnémeti Szent Jakab Idősnapközijét. A projekt révén a Caritasnak lehetősége nyílik arra, hogy a Szentháromság-plébánia hitközösségéhez tartozó nehéz sorsú időseken is segítsen, hangsúlyozta Frasin Cristina, arra bátorítva a hallgatóságot, forduljanak hozzá bizalommal ezügyben.

Az eseményen részt vett a municípium alpolgármestere, Vida Noémi is, aki elismerően nyilatkozott a római katolikus egyház és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet nagybányai szociális tevékenységéről.

A pénteki Caritas-bemutató kiváló alkalomnak bizonyult az idősek igényeinek feltérképezésére, a kötetlen beszélgetésre. Több jelenlévő is jelezte, hogy szívesen segítené a Caritas tevékenységét akár önkéntes beteglátogatóként, de bármilyen más módon is. A résztvevők megosztották a szakemberekkel tapasztalataikat az Alzheimer-kórban szenvedő idős családtagok, felebarátok ápolása terén. Egymásra találtak a jót tevők – fény derült arra, hogy több olyan ellátottja is van a Szent Borbála Házi Betegápoló Központnak, akinek a plébánia hívei nyújtanak segítséget önkéntes beteglátogatókként vagy jó szomszédokként.

Az esemény zárómomentumaként a jelenlévők együtt mondták el a Szent Jakab Idősnapközi imáját: „Szívből kérlek Istenem,/ Ma egész nap légy velem,/ Adj erőt, hogy jó legyek,/ Mindenkivel jót tegyek./ S ha rámnézel e napon/ Öröm legyen arcodon./ Ámen.”

A szeretet összeköt, a szeretet erősít – ezt tapasztalták meg mindazok, aki részt vettek a pénteki nagybányai Caritas-bemutatón. A szeretet az a fundamentum, amelyre az elkövetkező 30 évet lehet és kívánjuk is építeni – vallja Román János.

Palincas Erika