Erdő Péter bíboros is Magyarországra hívta Ferenc pápát

0
2342
Erdő Péter bíboros és Ferenc pápa a februári találkozón. Fotó: Vatican News

Magyarországra hívta Ferenc pápát Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus elnöke. Ferenc pápa február 19-én, szerdán reggel magánkihallgatáson fogadta Erdő Péter bíborost a VI. Pál aula kistermében. Múlt pénteken Áder János Magyarország köztársasági elnöke is meghívta Budapestre a szentatyát az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából.

Erdő Péter bíboros már korábban meghívta Ferenc pápát Magyarországra, ezt a meghívást erősítette meg most. A bíboros február 15. és 20. között tartózkodik Rómában – részt vesz a kongregációs plenáris üléseken, és megbeszéléseket folytat a Vatikánban. Ennek keretében került sor a magánaudienciára a szerdai általános kihallgatást megelőzően.

A Vatican News magyar adása szerkesztőjének kérdésére, miszerint milyen témákat érintettek a találkozó során, a bíboros az alábbi választ adta: „Elsősorban az eucharisztikus kongresszusról beszéltünk, hiszen ezért is kértem a kihallgatást. Örömmel nyújtottam át neki a kongresszus teológiai dokumentumának olasz kiadását, aminek címlapján egy gyönyörű budapesti látkép van a Szent István-bazilikával és a várossal. Hangsúlyoztam neki, hogy az ő jelenléte különlegesen is nagyszerű üzenet lenne és gyógyítaná sok nép lelki sebeit, s hozzájárulna ahhoz, hogy Közép-Európa népei ne csak megbékéljenek egymással, hanem közösen tudjanak dolgozni az alapvető értékek mentén. Azt hiszem, a katolikus tanúságtételnek nagy lehetősége és nagy megerősítése lenne, ha a szentatya eljönne hozzánk. Tudjuk, hogy sűrű a programja, de Budapest közel van, így valóban lehetséges akár csak egy egynapos utazást tenni, ami technikailag számára is megoldható.”

Ferenc pápa „láthatólag szeretettel, örömmel és érdeklődéssel fogadott – fogalmazott a bíboros. Nyilván teljes és végleges elköteleződést mutató hivatalos bejelentést nem tett, de bízom abban, hogy van esélyünk arra, hogy pozitív választ kapjunk.”

Korábban, február 14-én délelőtt Ferenc pápa négyszemközti audiencián fogadta magánkönyvtárában Áder Jánost, Magyarország köztársasági elnökét is. Áder János azzal a szándékkal érkezett a Vatikánba, hogy meghívja és meggyőzze Ferenc pápát, hogy vegyen részt a szeptember 13–20. között Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Áder János kiemelte, hogy Ferenc pápa tavalyi csíksomlyói látogatása rendkívül sikeres volt a hívek körében, és biztos, hogy hasonló szeretettel fogadnák a magyarországi hívek is. A találkozón Ferenc pápa jelezte, nagyon szívesen elmenne. „Ezt százszázalékos elköteleződésnek nem lehet tekinteni, de több volt ez, mint egyszerű udvarias nyilatkozat a felkérésről” – mondta korábban Áder János.