Szegedi képzésen vettek részt nagyváradi egyháztanácsosok

0
1256
Fotók: hirek.varad.org

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodája és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja közösen szervezte meg február 6-8. között Szegeden azt a plébániai élet fellendítését megcélozó tréninget, amelyen egyháztanácsosok és az egyházban más szerepet betöltők vettek részt a nagyváradi egyházmegyéből.

A „Fiatalokkal a keresztény Európáért” nemzetközi együttműködésben öt ország – Lengyelország, Szlovákia, Románia, Szerbia és Magyarország – különböző intézményei vesznek részt, amelynek egyik fontos célja a fiatalok hasznos szabadidő eltöltésének, és egyben a keresztény értékrendben való megerősödésüknek a segítése. Ennek érdekében fontos az egyházban szerepet vállaló hívek számára olyan alkalmakat teremteni, amelyeken megerősödhetnek hivatásukban, hogy a rájuk bízottakat el tudják kísérni az élet értelmének felismerése felé vezető úton. A foglalkozásokat Vargáné Bögi Veronika a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodájának vezetője és tréner munkatársai vezették.

A képzésen beszélgettek arról, kinek mi a szerepe a közösségben, befogadó-e az adott közösség, hogyan kezeljék a konfliktust egyházi közösségekben, de szó esett az egyes közösségek legfontosabb problémáiról és megoldási lehetőségeiről, valamint arról, hogyan valósul meg a közösségépítés a gyakorlatban. Ez utóbbi témához tartozóan a résztvevők meglátogatták a gyálai római katolikus közösséget.

A képzési programok mellett a résztvevők szentmisén imádkoztak, illetve idegenvezető segítségével körbejárták a ferences kolostort és annak templomát, valamint a fogadalmi dómban is jártak.

Csorba Sándor

Forrás: A nagyváradi egyházmegye sajtóirodája