Kovásznán is hívott az eucharisztikus kongresszusra Böjte Csaba

0
2562
Fotók: Sinka Andrea/A kovásznai Szent Istvány Király plébánia Facebook-oldala

Január 31-én, pénteken szentmisét mutatott be Kovásznán Böjte Csaba ferences szerzetes, akit elkísértek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus küldöttségének tagjai.

A szentmise prédikációjában a ferences szerzetes a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust népszerűsítette, és meghívta a kovásznai híveket, hogy vegyenek részt ezen a nem mindennapi eseménysorozaton idén szeptemberben. Elmondta, ez egy nagy lehetőség, amelyre nagyon sok ember eljön Európából, sok nemzetség fog együtt imádkozni, sok híres szónokot hívott meg Erdő Péter bíboros, – Ázsiából, Afrikából, Európából – hogy együtt imádkozzanak ezen a „mega lelkigyakorlaton”.

A szentmise végén, hangüzenetben Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása köszöntötte a kovásznai híveket:

„Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szeretettel köszöntöm a kovásznai híveket és örülök annak, hogy együtt készülhetünk az eucharisztikus kongresszusra. A jelmondat, amit a szentatya jóváhagyott, így hangzik: Minden forrásom belőled fakad. A liturgiáról tanítja azt a II. Vatikáni Zsinat, hogy a csúcs és a forrás az egész keresztény életnek, az egyház missziójának is a forrása. A forrás az élő vizek forrása, maga Jézus Krisztus, Ő az, aki az eucharisztiában nekünk adja magát, és képes arra, hogy új életet ajándékozzon a világnak. Ebbe minket akar felhasználni, minket hív, hogy társai legyünk. Találkozzunk Jézussal Budapesten, ez a jelszó az, ami most a két nagy óra fölött áll, ami a Szent István bazilika és a Mátyás templom előtt mutatja, hogy hány nap van még 2020. szeptember 13-ig, az eucharisztikus kongresszus kezdetéig. Ez a célunk, hogy Jézussal találkozzunk, de közben egymással is összetalálkozzunk, megérezzük a hit erejét és szépségét. Legyen ez alkalom arra, hogy lelkileg megújuljunk és újjá szülessünk. Szeretettel hívok és várok mindenkit az eucharisztikus kongresszusra, Budapestre.”

Farkas Balázs, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus gazdasági vezetője bemutatta a kongresszus programját a szép számmal érkezett híveknek érintve a fontosabb tudnivalókat, részleteket. Péter Arthur kovásznai plébános megköszönte Csaba testvérnek, Farkas Balázsnak és a NEK küldöttségének, hogy eljöttek a háromszéki városba, és megígérte, hogy bár még nem tudja pontosan hányan, de ott lesznek a kongresszuson.

A szentmise előtt a hívek egy órás szentségimádást tartottak, imába foglalva a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus készületeit. Másnap kikerült a kovásznai egyházközség épületére a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos molinója, ezzel is jelezve, hogy a város készül a találkozóra.

Jánó Árpád kovásznai akolitus