Tudnivalók a gyulafehérvári püspökszentelésről és érseki beiktatásról

1
7290
Kovács Gergely kinevezett érsek. Fotó: Ferencz Zsolt (SIS)

A gyulafehérvári főegyházmegyei hatóság tudnivalókat közölt a február 22-én, Gyulafehérváron tartandó püspökszentelésről és az érseki beiktatásról, amelyre örömmel és szeretettel várnak mindenkit. A szervezők bíznak abban, hogy minél többen vesznek részt az eseményen. Annak érdekében, hogy minden gördülékenyen működjön, a következőket érdemes tudni.

Az érkezéssel kapcsolatban a zarándokoknak jelzik, hogy öltözzenek vastagon, mert feltehetőleg nem fog mindenki beférni a székesegyházba, akik a székesegyház előtti téren lesznek, kivetítőn követhetik a szentmisét. A híveknek programfüzetet is biztosítanak, amelynek segítségével követhetik a szentmise menetét.

Kérik a papokat, hogy akik zarándokbusszal, kisbusszal vagy személygépkocsival érkeznek, a laszlo.gal@romkat.ro címen február 3-án déli 12 óráig jelezzék, hány gépjárművet indítanak és kb. hány hívővel érkeznek. Azok számára, akik e megadott időpontig bejelentkeznek, előzőleg a városi vezetőséggel egyeztetve a székesegyházhoz közeli parkolókat biztosítanak, ahonnan max. 15 perc alatt gyalogosan a helyszínre lehet érkezni.

A bejelentett járművek kitűzőt kapnak a polgármesteri hivataltól, amellyel az erre az alkalomra lefoglalt parkolók kijelölt helyeire vihetik járműveiket. Mindebben a helyi rendőrség, valamint az önkéntesek segítségükre lesznek az érkezőknek. Amennyiben a közeli parkolók megtelnek, a hívekkel érkező buszokról a Cetate szálloda előtt leszállhatnak a zarándokok, majd az üres buszt elvihetik a valamivel távolabbi parkolóba – visszainduláskor azonban a hívek csak a távolabbi parkolóban tudnak a buszra felszállni. Illemhelyek kijelölt helyeken lesznek.

Arra biztatják a híveket, hogy a szentgyónásukat otthon végezzék el.  A papokat kérik, vigyenek magukkal albát és fehér stólát. A papság a szentélyben és a két mellékhajóban foglal helyet, nem lesz közös bevonulás.

1 HOZZÁSZÓLÁS