Ne a hatalom és nyereség legyen a központban

Ferenc pápa üzenetet küldött a davosi fórumra

0
1209
Megkezdődött a Világgazdasági Fórum Davosban. Fotó: Vatican News/ANSA

A svájci Davosban kedden megnyílt háromnapos Világgazdasági Fórumra Ferenc pápa üzenetet küldött, amelyben rámutat arra, hogy „le kell győzni az individualizmust és erkölcsi kötelességünk törődni egymással”.

„Mindnyájan egyetlen közös család tagjai vagyunk és ebből ered az a morális kötelezettségünk, hogy törődjünk egymással. Ez az alapelv az emberi személyt helyezi a politikai közélet középpontjába, nem pedig a hatalomra és a nyereségre törekvést” – szögezi le a pápai üzenet, aminek címzettje Klaus Schwab, a davosi fórum alapítója és főszervezője. A szöveget Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának prefektusa adta át a Szentszék képviseletében a most ötvenedik kiadásához érkezett fórum vezetőjének.

Az üzenetben Ferenc pápa emlékeztet, hogy túl kell lépni a rövidtávú technológiai és gazdasági megközelítéseken és szem előtt kell tartani az etikai távlatokat a problémákra adott megoldások keresésében. A világgazdaság vezető személyiségeinek davosi fóruma évről évre lehetőséget kínál arra, hogy innovatív és hatékony módját dolgozza ki egy jobb világ építésének.

Az utóbbi ötven évben számos geopolitikai átalakulás és jelentős politikai változás történt a gazdaság és a munkapiac, a digitális technológia és a környezet világában. Ennek a fejlődésnek sok mozzanata az emberiség javára vált, miközben mások negatív hatást gyakoroltak – szól a pápa üzenete. Gyakran utilitarista, máskor rejtett vagy éppen ünnepelt nézetek úgy tekintenek a másikra, mint elérendő célok eszközére, melyek a szolidaritás és a szeretet hiányát jelzik, és ezek valódi igazságtalanság felé vezetnek. Egy valóban átfogó emberi fejlődés ellenben csak akkor virágozhat fel, amikor az emberi család minden tagját belefoglalják a közjó keresésébe.

Ferenc pápa a davosi fórumhoz intézett üzenetében utal a Laudato si’ kezdetű enciklikájára, amelynek célkitűzése az átfogó ökológia elérése, ami számot vet a közös ház komplexitásával és a kölcsönös összefüggéssel. A pápa azt kéri a fórumtól, hogy vegyék figyelembe a morális felelősséget, hogy mindenki törekedjen összes embertársa átfogó fejlődésére, beleértve az eljövendő nemzedékeket. Csakis közös közreműködéssel lehet hozzájárulni a szolidaritás gyarapodásához, főként a rászorulók iránt.       

A Világgazdasági Fórum egy nonprofit nem kormányzati nemzetközi szervezet. A Világgazdasági Fórum célja, hogy a világ állapotát a befolyásos vezetők globális, regionális és iparági vitáin keresztül javítsa. A fórum egyes régiókat, illetve az egész világot felölelő tanulmányai sok gazdaságpolitikai vitában és elemzésben szolgálnak viszonyítási pontként. Az alapítványi formában működő szervezetet 1971-ben alapították Genfben, felügyeletét a svájci szövetségi kormány látja el.

A Világgazdasági Fórum szervezete nem kötődik nemzeti vagy politikai érdekcsoportokhoz. A Világgazdasági Fórum leghíresebb rendezvénye az évente Davosban megtartott gazdasági világcsúcstalálkozó, ahol a legbefolyásosabb politikusok, üzletemberek, értelmiségiek és tudósok vitatkoznak fontos globális kihívásokról. Ennek az eseménynek ellenpontjaként a fennálló világrend ellen tüntető radikális csoportok is hasonló témájú rendezvényeket szoktak összehívni. A fórum leghíresebb kiadványa a Globális versenyképességi jelentés, amely az egyes nemzetgazdaságok versenyképességét értékeli a világpiacon.

Forrás: Vatican News