Az emeritus pápa és Robert Sarah bíboros a cölibátusról írt könyvet

0
1680
Ferenc pápa papot szentel/Fotó: Vatican News

XVI. Benedek emeritus pápa és Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti Kongregáció prefektusa Szívünk mélységeiből címmel könyvet írt a római katolikus egyház cölibátus-értelmezéséről. A francia nyelven írt könyv a francia Fayard kiadó gondozásában jelenik meg január 15-én szerdán. Matteo Bruni, a Szentszék szóvivője hétfőn közzétett nyilatkozatában idézte Ferenc pápa megállapítását: „Személyesen azt gondolom, hogy a cölibátus egy nagy ajándék az egyház számára”.

A kötet megjelenésének hírét a Le Figaro francia napilap jelentette be január 12-i, vasárnapi számában, néhány bekezdést is idézve a könyvből. Matteo Bruni, a Szentszék Sajtótermének igazgatója hétfőn újságírói kérdésekre válaszolva nyilatkozott.

Ferenc pápa elutasítja a választható cölibátus elvét

„A szentatya álláspontja a cölibátusról ismert. Panamai útjáról visszatérőben a repülőgépen tartott sajtótájékoztatóján Ferenc pápa Szent VI. Pál pápától idézve azt mondta: Inkább meghalok, minthogy megváltoztassam a cölibátusra vonatkozó törvényt. Azt is hozzátette: úgy gondolja, hogy a cölibátus ajándék az egyház számára, és nem ért egyet azzal, hogy megengedjék a cölibátus választhatóságát. Csak néhány távoli, helyi jellegű megoldás maradna – gondolok itt a csendes-óceáni szigetekre… […] amikor felmerül a lelkipásztori szükséglet, a pásztornak a hívekre kell gondolnia” – elevenítette fel a szentatya szavait a szóvivő.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy ez a téma miként illeszkedik be a Pánamazóniáról és e régió evangelizálásáról tartott szinódus általános munkájába, a szinódus záróülésén Ferenc pápa elmondta, nagyon örül, hogy nem lettünk ezeknek a szelektív csoportoknak az áldozatai, amelyek csak azt akarják látni a szinódusból, hogy milyen döntés született erről vagy arról az egyházon belüli kérdésről, és tagadják a szinódus lényegét, amely négy szempontból végzett elemzésből állt: pasztorális, kulturális, társadalmi és ökológiai.

A könyv is védi a cölibátust

A Le Figaro francia napilap vasárnapi száma előzetest közölt a szerdán megjelenő könyvből, amelyben a szerzők az írásaikkal vitába szállnak a cölibátus kérdése kapcsán a nős férfiak pappá szentelésének a lehetőségével. Az emeritus pápa és Sarah bíboros a könyvben „két püspökként” értelmezik  magukat, akik „fiúi engedelmességgel vannak Ferenc pápa iránt” és akik „keresik az igazságot” az „egyház egysége iránti szeretet szellemében”. Mindketten védelmezik a papi nőtlenség fegyelmét és rámutatnak azokra a szempontokra, amelyeket véleményük szerint nem tanácsos megváltoztatni. A 175 oldalas könyv egyik részét az emeritus pápa, a másikat Sarah bíboros írta, amiket közös bevezetővel és közös utószóval láttak el, és mindketten aláírták.  

Sarah bíboros megemlíti a könyvében, ahogy ontológiai-szentségi kapcsolat létezik a papság és a cölibátus között, amelynek bármiféle meggyengítése megkérdőjelezné a Zsinat és a pápák (VI. Pál, II. János Pál és XVI. Benedek) tanítóhivatalát. „Arra kérem Ferenc pápát, hogy védelmezzen meg bennünket döntő módon az ilyen eshetőségektől, véget vetve a papi nőtlenségi törvénye bármiféle meggyengítésének”. Sarah bíboros szerint a házas férfiak szentelésének esetleges lehetősége „lelkipásztori katasztrófa, egyháztani zűrzavar, a papság értelmezésének elhomályosítása”.

XVI. Benedek a cölibátusról szóló rövid értekezésében visszanyúlik a kereszténység zsidó gyökereihez és megállapítja, hogy a papság és a cölibátus kezdettől fogva egyesült Istennek az emberiséggel kötött „új szövetségével”. Emlékeztetett arra, hogy már az ősi egyházban, vagyis az első évezredben, a „házas férfiak csak akkor vehették fel a papi rend szentségét, ha elkötelezték magukat a szexuális megtartóztatásra”.

Forrás: Vatikáni Rádió