Jobban beválik, ha elcsendesedve tervezünk az új évre

0
1402
Illusztráció/Unsplash

Általában azt gondolja az ember, hogy az év vége, a karácsony szól csak az elcsendesedésről, a január pedig az újratervezésről. Ha azonban valódi változtatásra készülünk, nem hosszú listában, hanem megfelelő segítség kérésében és nemcsak ünnepi, hanem hétköznapi elcsendesedésben is kell gondolkodnunk.

Nem könnyű belekezdeni az új évbe, bár, ha a torkossággal vigyáztunk az ünnepek alatt, akkor a fizikai terheltség elmarad, ha azonban mégsem sikerült ügyelni a nehéz, zsíros ételekkel, akkor érdemes egy lazább, sok gyümölccsel és zöldséggel, illetve zöld teával egyfajta tisztító kúrába kezdeni. Számos családorvos szerint, ha könnyebb ételekkel és sok vitaminnal indítjuk az új évet, könnyebb lesz megszabadulni az elnehezedettség érzésétől, és ha fizikailag újra erőre kaptunk, jobban oda tudunk figyelni a lelki megújulásra is. Pszichológusok szerint sokszor azért érzik lehetetlennek az újévi tervezést legtöbben, mert az ünnepek alatt nem jutott elég idejük elcsendesedni, megpihenni, számot vetni.

Sokszor a keresztény embernek sem sikerül mindenről alaposan elgondolkodnia, ami az elmúlt év során vele történt. Van, aki feladja, legyint és visszazökken a hétköznapokba 2020 kezdetén, mások ilyenkor tesznek újévi fogadalmat, megint mások azt fogadják meg, hogy többé nem tesznek újévi fogadalmat, mert minden év végén azzal szembesülnek, hogy nem sikerült azt kellőképpen teljesíteni. Legtöbb pszichológus és lelkipásztor szerint a legjobb, ha minden újévi fogadalomtétel előtt alaposan átgondoljuk, hogy az általunk elérni kívánt célok közül mire van valóban szükségünk. Első lépésként tehát szelektáljunk. Ha évről évre csalódunk a teljesítetlen fogadalmak miatt, de az életünk mégsem hever romokban, kézben tudjuk tartani a mindennapokat, azt jelenti, hogy számos vágyott dologra talán nincs is éppen most feltétlenül szükségünk.

A legfontosabb az, hogy miért?

A szakemberektől gyakran hallani, hogy az újévi fogadalmak sokszor olyan külsőségek, amelyek mögött nincs valódi cél. Van, aki fogyni szeretne, van, aki több időt szeretne szakítani arra, hogy egészséges, otthont készített ételt tegyen az asztalra, de amíg csak az „motiválja” az embert, hogy a másik is milyen ügyesen és gyorsan lefogyott, addig a kezdeti lelkesültség hamar alábbhagyhat. A pszichoterapeuták többsége általában azt tanácsolja, hogy minden fogadalom előtt tegyük fel a kérdést: miért? Ha alaposan körbe tudjuk írni az okát annak, hogy miért érezzük szükségét változtatni az életmódunkon, csak akkor lehet sikeres a fogadalom, hiszen ha nincs egy jól meghatározható válasz a miért kérdésre, a kitartás fél úton könnyen elmarad. Szakemberek szerint könnyebb, ha például vizualizációs módszerrel tervezünk, azaz képzeljük el magunkat a már elért célhelyzetben, ez ugyanis segíthet abban, hogy elhiggyük, képesek vagyunk azt teljesíteni.

A csalódottság és üres járatok elkerülése érdekében alaposan fontoljuk meg, hogy milyen újításra van valóban szükségünk. Ha kell, kérjünk inkább segítséget! / Illusztráció: Unsplash

Van, aki hosszú, írott listát készít arról, hogy miket szeretne megvalósítani, majd az azokhoz szükséges részfeladatokat is leírja. A túlságosan sok fogadalom pszichológusok szerint egyfajta lelki hiányt bizonyít, azaz az érintett személy külsőségekkel vagy mulandó értékekkel próbál betölteni valamilyen űrt az életében. Éppen ezért, ha elmulasztottunk komolyan magunkba nézni év végén, ne szégyelljünk ehhez segítséget kérni az új év elején: érdemes felkeresni lelki vezetőnket vagy egy pszichológust, és elmondani neki, hogy mi az, amit másként tennénk az elmúlt évhez képest, ő pedig lehet, máris jobban látja, hogy három-négy változtatás azonos gyökerű problémához vezet. Sokszor ismételt, de soha nem teljesített újévi fogadalmak mögött találnak a pszichoterapeuták fel nem dolgozott lelki sérelmeket, amelyeknek a feltérképezése és megemésztése nemcsak az új naptári évre, hanem egy egész életre megkönnyíti a mindennapokat.

Ami pedig szinte ugyanolyan formában elhangzó tanács pszichológusok és lelkipásztorok részéről egyaránt, az a fogadalmunknak megfelelő közösség felkeresése az összehasonlítás elve nélkül. Ha például úgy döntünk, hogy tartalmasabb lelki életet szeretnénk élni és csatlakozunk egy közösséghez, igyekezzünk minden tevékenységben úgy részt venni, hogy elsősorban önmagunk korábbi teljesítményéhez hasonlítsuk magunkat, ne másokéhoz, akik esetleg már évek tapasztalatával és gyakorlatával rendelkeznek. Tehát szűkítsük a listát, merjünk segítséget kérni és ne csak most, hanem minden héten elcsendesedni, magunkba nézni, a változás sikere ugyanis csak így garantált.

A legáldásosabb módszer az, ha nem szezonálisan gondolkodunk: ne csak karácsonykor vagy januárban akarjunk hirtelen és erőszakosan megváltozni, inkább egész évben figyeljünk önmagunkra, döntéseinkre és ha éppen úgy érezzük, hogy valami megérett a „kicserélésre” vagy „szellőztetésre”, ne várjuk meg vele valamelyik ünnepet vagy a következő évet, változtassunk frissiben!