A pápa aggodalommal követi az USA-Irán konfliktust

0
1513
Nyugtalanság és tiltakozás Iránban az USA ellen

Amerikai dróntámadás végzett január 3-án, pénteken Bagdadban Kászem Szolejmanival, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz Erőinek parancsnokával, valamint Abu Mahdi al-Muhandisszal, az iraki Népi Mobilizációs Erők elnevezésű katonai szervezet egyik vezetőjével. A csapást személyesen Donald Trump amerikai elnök rendelte el.

Az amerikai intervenció világszerte aggodalmat keltett. Az eset kapcsán a Vatikáni Rádió olasz adása interjút készített Leo Boccardi érsekkel, a Szentszék teheráni apostoli nunciusával, aki 2013 júliusa óta teljesít szolgálatot Irán fővárosában. A nuncius szerint az USA iraki támadását követően „nagyon feszült a helyzet Iránban, és rakéták helyett a tárgyalások, az igazságosság fegyvereit kell bevetni”.

A Washington és Teherán közötti helyzet kiéleződése az iráni külpolitika egyik kulcsfigurájának megsemmisítését követően aggodalmat keltett a Szentszéken belül, Ferenc pápa személyesen követi az események alakulását és imádkozik a békéért.

Boccardi érsek telefonértesítése: „A pápát tájékoztattam mindarról, ami az egész térségben és Iránban történik Szolejmani meggyilkolása után. Mindez aggodalmat kelt és azt bizonyítja, hogy milyen nehéz a béke építése, és milyen nehéz hinni benne. A jó politika a béke szolgálatában áll és az egész nemzetközi közösségnek a béke szolgálatába kell szegődnie, nemcsak a térségben, hanem az egész világon. Igen, ezekben az órákban nagy feszültség uralkodik Iránban. Mindenütt tüntetéseket tartanak, amelyeket erőszak-megnyilvánulások is kísérnek.”

Arra a kérdésre, hogy most, ebben a feszült helyzetben mi a legfontosabb feladat, Boccardi nuncius így válaszolt: „Olyan felhívás, ami a feszültség enyhítésére szólít fel. Mindenkit tárgyalásra kell hívni és hinni kell a párbeszédben, tudva – ahogy a történelem tanítja –, hogy nem a háború és a fegyverek hozzák a problémák megoldását, amelyek a világot sújtják. Hinni kell a tárgyalásban. Hinni kell a párbeszédben. Le kell mondani a konfliktusokról, és más fegyverekkel kell felfegyverkezni, a tárgyalások és az igazságosság fegyvereivel.”

Mit kell tenni ahhoz, hogy a tárgyalások és az igazságosság fegyvereivel tudjunk szolgálni? „Továbbra is önfeláldozóan kell elköteleződni, illetve a nemzetközi közösség figyelmét a közel-keleti helyzetre kell irányítani. A helyzetet meg kell oldani és ezért mindenkit közvetlenül a felelősségére kell emlékeztetni. Pacta sunt servanda, mondja a diplomácia régi szabálya, vagyis a szerződéseket be kell tartani. Ezt a jogot pedig mindenkinek tiszteletben kell tartani.”

Forrás: Vatican News