A hídépítő evangélistára emlékeztek a szatmárnémeti templombúcsún

0
1639
Fotók: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

A szatmárnémeti Szent János apostol és evangélista-templom (Hildegárda) búcsúját ünnepelték december 29-én. Az ünnepi szentmisén a prédikációban János apostol hídépítő tevékenységéről esett szó.

Két nappal Szent János apostol és evangélista emléknapját követően ünnepelte búcsúját a szatmárnémeti Hildegárda egyházközösség. Vasárnap 12 órától Orbán Mihály SJ, a Kálvária német közösségének plébánosa mutatta be a legszentebb áldozatot a templomot megtöltött hívek előtt. A meghívott szónok szentbeszédében Szent János apostolt és evangélistát hídépítőnek nevezte.

„Ma különösen hálásak lehetünk Isten igéjéért, a ránk hagyományozott evangéliumokért. Az egyház a szent igéből, az evangéliumokból és a hagyományból él. Hálásak lehetünk tehát, hogy a jó Isten beszél hozzánk, az igéért, amelyet Szent János és mások leírtak. Evangéliuma bevezetőjében, János hidat épít a filozófia, pontosabban a neoplatonizmus (az antikvitás utolsó nagy szellemi áramlata, amely egy, Isten-központú, minden emberi vágyat, logikát kielégítő, ideális rendszer kialakításán dolgozik–szerk.) és a hit között. Ezzel megteszi az első lépést a későbbi teológia és a filozófia összekapcsolása felé” – részletezte Orbán Mihály. Hozzátette: a világosság, az élet, az igazság és főképp a szeretet a kulcsfogalmai János evangéliumának – ezek alkotják meglátásában Isten terét.

„Jézus megtestesülése révén megnyílik az ember számára a mennyei Atya felé vezető út. Ezt az utat Krisztusnak hívják. Így hát János, az evangélium által hidat épít a feltámadt és a mennybe felvett Krisztushoz. Ez a híd pedig maga a hit” – magyarázta a szónok.

A szatmári egyházmegye sajtóirodája