Együtt egymásért, szentmiklósiakért

0
1339
Tartós élelmiszert adományoztak a rászorulóknak. Fotók: a gyergyószentmiklósi önkormányzat Facebook-oldala

A szenvedők a kereszténység ékszerei, drágagyöngyei – fogalmazott Portik-Hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperes-plébános az Együtt egymásért, szentmiklósiakért elnevezésű programot megnyitó ökumenikus istentiszteleten. December 21-én ért véget az a négy héten át tartó program, amely során tartós élelmiszert gyűjtöttek szűkös körülmények között élő gyergyószentmiklósi sokgyermekes családoknak, egyedülálló időseknek, egyszülős családoknak, sérültet gondozó családoknak.

A Máté evangéliumából származó igerész: „Éhes voltam és ennem adtatok…” (vö. Mt 25,35) volt a mottója a gyergyószentmiklósi önkormányzat kezdeményezésére útjára indított adventi adománygyűjtő programnak, amelyet idén hatodik alkalommal tartottak meg. Ebben az évben rendhagyó módon, de a hagyományteremtés szándékával november 24-én ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét az akció a Szent Miklós-templomban, amelyen a rendezvény fővédnöke, Portik-Hegyi Kelemen főesperes mellett részt vett Novák Zsolt baptista lelkész, Mátyás István református lelkész, valamint Tőkés-Bencze Zsuzsánna unitárius lelkész is.

A megnyitó rendezvényen Nagy Zoltán, a város polgármestere így fogalmazott: „Azért vagyunk ma itt, Isten házában, hogy imádkozzunk. Hogy közösen, együtt, felekezeti hovatartozástól függetlenül imádkozzunk a városunkban élő rászoruló, nehéz sorsban élő családokért, személyekért, szentmiklósiakért.” „Meggyőződésem, hogy egy közösség életerejét az mutatja meg, hogy mennyire képes felkarolni, segíteni a közösségen belül élő rászorulókat” – mondta az elöljáró.

Idén több mint negyven partner, egyházi közösség, civilszervezet kapcsolódott be a segítségnyújtásba, mondta megkeresésünkre Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános. A program célja, hogy a magukra maradt vagy nehéz sorban élő emberek is megtapasztalhassák az ünnepben rejlő szeretetet, odafordulást. Az adventi időszakban az emberek szívesen adnak azoknak, akiknek kevesebb jutott. Sajnos rászorulóból sincs hiány. Az önkormányzat szociális osztályának adatbázisa szolgált alapul, hogy olyanok között osszák szét a begyűlt adományokat, akik helyzetét előzetesen leellenőrizték, ezzel biztosítva, hogy az adományok a lehető legjobb helyre juthassanak.

Tavaly több mint 300 helyre juttattak élelmet, élelmiszercsomagot a városlakók felajánlásaiból. Az adományok felajánlása a kihelyezett gyűjtőpontokon, valamint szombatonként a Sláger Centerben november 25-től december 21-ig tartott. Folyamatosan elérhető, kihelyezett gyűjtőpontok a BB Market és a Kordiál üzletekben voltak, valamint hétköznaponként a szociális osztályra is lehetett vinni az adományokat. A civilszervezetek vállalták, hogy fogadják a felajánlásokat. Ha valaki vásárolt, és például egy kiló liszttel vagy cukorral többet vett, akkor azt leadhatta a gyűjtőpontoknál.

A főesperes elmondása szerint az utolsó hét gyűjtése a szegényeknek és rászorulóknak napi rendszerességgel élelmet biztosító Szeretetkonyhára kerül, ahol megközelítőleg száz ember fordul meg naponta. Portik-Hegyi Kelemen hangsúlyozta, hogy Szent Miklóst is az adományozás lelkülete jellemezte, és nekik, szentmiklósiaknak is ezt a lelkületet kell megőrizniük.