Kerti és beltéri újításokkal folytatódik a nagyváradi püspöki palota restaurálása

0
1986
A palota és kertje tavaly télen/Fotók: Micaci Cristian

Idén december elejére fejeződtek be a nagyváradi püspöki palota külső felújítására vonatkozó munkálatok (erről ITT írtunk), a restaurálással azonban itt nem állnak le: már idén májusban elkezdték például a palota kertjének komoly átalakítását, amelyet tágas zöldövezetté alakítanának látványos bibliai kertrésszel.

December 12-én tartottak sajtótájékoztatót a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotában a felújítás további menetéről Böcskei László megyés püspök, Matuz Zsolt projektfelelős, Emődi Tamás építész, Kleszken Tímea kertrendezési szakértő, valamint a kivitelezők képviselői és Micaci Cristian szóvivő jelenlétében – tájékoztat a nagyváradi egyházmegye sajtóirodája. A külső munkálatok jelenleg 99 százalékban véglegesítődtek, már csak az utolsó simítások vannak hátra, például az épület magyar felirata mellé nemsokára a püspökség címere is felkerül. A palota fontosabb elemeit és közvetlen környezetét kihangsúlyozó új, külső megvilágítást azonban már élvezhetik a nagyváradiak.

Felújított homlokzat, új felirat
Idén adventkor, külsőleg már pompázva, hangulatos világításban a palota és környezete

A sajtótájékoztató elhangzott: a munkálatok ezután az épületen belül folytatódnak, ezzel párhuzamosan az épület hatékony és szakszerű kihasználásához szükséges struktúrák kialakítása is folyik. A felújított épület termei a tervek szerint sokszínű program szervezésére biztosítanak majd lehetőséget: kulturális, képzési, pasztorális és közösségépítő tevékenységek kényelmes otthonává alakítják. Megemlítették, hogy az együttműködési kapcsolatok kialakítása is folyamatban van az érdekelt intézményekkel.

A sajtótájékoztatón részletezik a beltéri újítások terveit

A palota úgynevezett „előcsarnoka” is a palotához illő küllemet kap, amely átvezeti a látogatót magába a palotába, azonban úgy tervezik felújítani, hogy ez az „előtér” önmagában is kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújtson. Feljútják a második emeleti régi kápolnát és termeket (különböző közösségi eseményeknek megfelelő teret alakítva ki).

Letisztultság, növényvédelem, történeti értékekhez hű kert

A palota kertje is komoly átalakításon fog átesni: látogatható zöld övezetté formálják számos különlegességgel, használati szabályzatát a látogatók majd erre a célra kihelyezett táblákon olvashatják. A sajtótájékoztatón a palota kertjében található fák egészségi állapotát vizsgáló műszereket is bemutatták. A szakértők elmondták: a kert jelenlegi állapota további gondozásra, gazdagításra szorul, azonban minden munkálatot a természet ritmusának figyelembe vételével fognak elvégezni.

Még lesznek bővítések, átalakítások

Az Interreg Romania–Hungary határon átívelő program által támogatott beruházás fő célja a püspöki palota kertjében, védett természeti övezetben található növényállomány megőrzése, ápolása és fejlesztése, a park idegenforgalmi vonzerejének növelése. A munkálatok idén májusban kezdődtek el és előreláthatóan 2020 júniusáig tartanak. Az átalakítást a történeti helyzethez és a barokk kerteket meghatározó formajellemhez végzik majd el a szakemberek. A térrendezés során a püspöki palota főtengelye szabaddá vált (az államosítás után kialakított zöld sziget növényei átültették), megszűntek a szobrokat elválasztó sövénykerítések, a sétányok és a zöld felületek a barokk kertek formáit követik. A beruházás során a több mint öt hektáros park zöldövezetének területe változatlan marad, ugyanakkor tágasabb terek és keskenyebb sétányok egyenlítik ki egymást.

A beruházás során elbontották a régi, aszfaltból és betonból készült járdákat és szegélyeket, a tereket természetes kockakővel, a sétányokat rétegelt zúzott kővel borították. Folyamatban van a bibliai kert kialakítása, amely a jelenlegi növényállományt gyarapítva a kert egyik fő látványosságának ígérkezik. A projekt fő célja a biodiverzitás kifejlesztése és bővítése, egy letisztult stílusú angol park létrehozása, amely Nagyvárad zöldövezeteinek minőségi növelését és közösségi események fogadását teszi lehetővé.

Jövőre még szebb lesz a palota kertje

A szakemberek tájékoztatása szerint az 5,20 hektáros park zöldövezetének mennyisége változatlan maradt, így a bejárati zöldövezet megszüntetésével egyidőben a sétányokat keskenyebbé változtatták. Az itt található növényeket átültették, így a rózsák az épület háta mögötti kertrészbe, míg a tuják a Dacia sétány kerítése mellé kerültek. Ily módon sikerült a barokk építészetre jellemző főtengely szabaddá tétele és a kertbe való belépéskor rögtön látható a palota főhomlokzata annak teljes pompájában.

A régi aszfaltból készült járdákat és szegélyeket már elbontották a kert keleti részében, a palota és Kanonok-sor közötti részen. Eltávolították a régi padokat és szemeteskosarakat, a következő időszakban majd újakat szerelnek fel, amelyek a kert stílusához illenek. Az új sétányok kialakításához elvégezték a szükséges kézi és gépi ásásokat, elhelyezték az elválasztó geotextil réteget. A sétányok és terek alaprétegeinek már letették, valamint apark keleti és észak-keleti részén már a végső, járható réteg is a helyén van. Kockakövet tettek le a palota és a székesegyház közötti téren, illetve betonlépcsőket öntöttek a palota háta mögötti részen múlt századi stílusban. Már alakul a bibliai kert, továbbá a bejáratnál a parcellákat feltöltötték földdel, díszfákat ültettek, fákat és bokrokat metszettek. Hazánk és Európa egyik leggyöngyörűbb kincse tovább szépül, frissül.

Extraként: így restaurálták a falfestményeket az idén