Erdélyi magyar betlehemest is előadtak a vatikáni betlehem-kiállításon

0
1789
A betlehemezők. Fotók: Vatican News

Erdélyi magyar betlehemest is előadtak a Vatikánban a 100 betlehem című kiállításon. A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus házigazdájaként Magyarország az idei díszvendég a kiállításon, amelyet Ferenc pápa december 9-én, hétfőn magánlátogatás keretében keresett fel.

Ferenc pápa már több ízben kimutatta érdeklődését és tiszteletét a születés jelenetét megelevenítő, itáliai eredetű jászol hagyománya iránt. Ennek legutóbbi jelét Greccióban adta, amikor december 1-jén, éppen a Szent Ferenc által létrehozott első betlehemi jászol helyszínén írta alá Admirabile signum kezdetű apostoli levelét annak jelentőségéről. December 6-án megnyílt a Szent Péter-téren felállított trentinói betlehem, majd két nappal később a vatikáni 100 betlehem nevű kiállítás is.

Isten áldjon! – mondta a pápa magyarul

Rino Fisichella érsek fogadta a pápát, körbevezette a kiállított jászlak között, ahol a pápa elbeszélgetett az alkotókkal. Eközben magyar karácsonyi énekeket adott elő a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Sapszon Borbála vezette kamarakórusa. A pápa végül imát mondott és áldást adott az egybegyűltekre. Köszöntötte a magyar delegációt, a kórus tagjait, akik szaloncukorral ajándékozták meg a szentatyát, aki magyarul válaszolt: Isten áldjon!

Vasárnap délután, a szeplőtelen fogantatás ünnepnapján a megnyitón Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizálás Pápai Tanácsának elnöke méltatta a jászolállítás evangelizáló erejét. Tavaly, az ifjúsági világtalálkozót megrendező Panama, míg idén a következő eucharisztikus kongresszus házigazdája, Magyarország volt a kiállítás díszvendége. Fisichella érsek átadta a frissen kelt apostoli levél egy eredeti, Ferenc pápa által aláírt példányát Magyarország szentszéki nagykövetének. Habsburg-Lotharingiai Eduárd megköszönte a lehetőséget, és felhívta a jelenlévők figyelmét a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Bemutatta a magyar jászlak jellegzetességeit és a betlehemezés szokását.

Az eseményen felszólalt Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott Esztergom-budapesti segédpüspök. Idézett Ferenc pápa Admirabile signum kezdetű apostoli leveléből, majd megállapította, hogy a magyar betlehemezés hagyománya is a hit kedves és igényes átadását szolgálja. A jászolállítás és az eucharisztikus kongresszus főszereplője egy és ugyanaz: az Oltáriszentségben ugyanazt a Jézus Krisztust imádjuk, akit a betlehemi jászolban Kisjézusként látunk. A betlehem arra tanít, hogy „szemléljük Jézust, érezzük Isten irántunk tanúsított szeretetét, hogy higgyük és érezzük, hogy Isten velünk van (…) és érezzük, hogy ebben áll a boldogság” – utalt a püspök az apostoli levélre, majd hozzátette: ezt a boldogságot mutatja föl az eucharisztikus kongresszus mottója is: „Minden forrásom belőled fakad”.

A megnyitón jelen voltak több ország szentszéki nagykövetei, a római magyar közösség tagjai, a NEK2020 általános titkárságának képviselői, Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora, valamint Szontágh Szabolcs és Liszka Levente, a Magyar Turisztikai Ügynökség vallásturisztikai felelősei.

A hétfői és a vasárnapi ünnepségen is a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Sapszon Borbála vezette kamarakórusa énekelt. Hagyományos magyar karácsonyi dalokat adtak elő (Csordapásztorok, Ó, gyönyörű szép titokzatos éj, Dicsőség a mennyben az Istennek) , illetve egy rövid betlehemi jelenetet mutattak be. A karnagy korábban az MTI-nek elmondta, erdélyi magyar betlehemest adtak elő a Vatikánban. A kiállításon 130 betlehem látható, amelyek közül 18 érkezett Magyarországról. Immár 26. éve a Magyar Kézművességért Alapítvány válogatta a beérkezett munkákat, emellett a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Lelkészség és egy római magyar család egy-egy betleheme szerepel az idei kiállításon.

Amint azt az Új Evangelizálás Pápai Tanácsa közleményében hírül adta, a X. Piusz teremben elhelyezett 130 betlehem a világ 30 országából érkezett. Nagy értékű jászlakról van szó, mindegyik műalkotás a maga nemében és sajátos története van. A XVIII. századi klasszikus, nápolyi iskola betlehemeitől kezdve a korallból készült jászlon át egészen egyszerű, általános iskolás gyermekek által alkotott betlehemek is láthatók. A kiállítás december 7-e és 2020. január 12-e között látogatható ingyenesen a Szent Péter-tér tőszomszédságában található Via dell’Ospedalén, ami a Via della Conciliazione egyik mellékutcája. A nyitvatartási idő reggel 10 órától este 8 óráig tart, kivéve december 24-én és 31-én, amikor 17 órakor zár.

Forrás: Vatican News