Püspök mikulásruhában: megajándékozták a gyermekeket

0
1999
Pál József Csaba püspök a gyermekek között. Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

A temesvári egyetemisták csoportjai (a TEKMEK, vagyis a Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közösségének és a Jubilate, a román anyanyelvű egyetemisták csoportjának tagjai), valamint a Máltai Szeretetszolgálat fiatal önkéntesei december 5-én Mikulás-estet szerveztek az egyházmegyei ifjúsági központban a hátrányos helyzetű gyermekeknek, valamint a nagyszentmiklósi napközi otthon kis növendékeinek – számol be az alkalomról a temesvári egyházmegye sajtóirodája.

A fiatalok Szent Miklósról szóló dalokat és adventi énekeket adtak elő. A TEKMEK-esek az adventi időről beszéltek a résztvevőknek, a Jubilate és a máltai csoport tagjai pedig egy általuk megírt színdarabot mutattak be. Nagyon családias volt a hangulat, kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat. Majd betoppant a várva várt Mikulás, akit Pál József Csaba temesvári megyés püspök személyesített meg. A főpásztor elmesélte a gyermekeknek Szent Miklós történetét, azt követően pedig szétosztotta a fiatalok által készített ajándékcsomagokat.

Az ünnepség után néhány fiatal a következőket nyilatkozta:

„Nagyon jó érzés örömet szerezni másoknak, sok embert megnevettetni és elfeledtetni velük a napi gondjaikat. Számomra csodálatos és egyedi tapasztalat volt. Amikor láttam a gyermekeket, ahogy nevetnek és átélik az este minden pillanatát, már nem számított az előkészületek fáradsága, hanem velük együtt örvendtem én is.

A lélekből jövő kicsi gesztusok először téged gazdagítanak, majd feltöltik mások szívét is. Az ajándékozás öröme végtelen, főleg ha nem várunk semmit cserébe. Az ajándék öröme fényt hoz, ahogy Jézus mondja: »Nagyobb boldogság adni, mint kapni« (ApCsel 20,35). Advent ideje van, itt az idő, hogy többet ajándékozzunk a körülöttünk levőknek!” – fogalmazott Feiler Karina.

„Szent Miklós ünnepe minden évben jó alkalom az adakozásra, a jótettekre, és az ő példája ösztönzött bennünket is, a Máltai Szeretetszolgálat, a Jubilate és a TEKMEK fiataljait. A mi feladatunk egy színdarab bemutatása volt. Közülünk kilencen szerepeltünk, egy rénszarvas, a Mikulás segédje, a szófogadó gyermek, illetve a Mikulás szerepébe bújtunk. A színdarab megírása, eljátszása nem volt könnyű, de annál hasznosabb volt, hiszen a közös munka során jobban megismertük egymást és megerősödött a kapcsolatunk. A végeredmény felülmúlta az én elvárásaimat is, mivel a gyermekek nagyon élvezték, egyikük meg is fogalmazta a véleményét: »Ez nagyon jó volt!« Érezhető volt, ahogy rövid időre kiszakadnak abból a környezetből, amelyben élnek. Szó szerint élvezték ezt az estét. Boldogság és lelkesedés tükröződött mindenki arcán, amely megerősítette bennem a reményt, hogy a világ jobbá válhat minden kis kedves gesztussal, amely képes mosolyt csalni az arcokra, bármennyire jelentéktelennek tűnik is” – fejezte ki reményét Lauș Andreea.

A Mikulás-estet előkészítő fiatalok megtapasztalták, milyen jó érzés ajándékozni, még akkor is, ha a felkészülés sok munkát igényel. Nagyszerű volt látni továbbá, hogy több temesvári katolikus ifjúsági csoport miként fogott össze és dolgozott együtt azért, hogy a résztvevő gyermekeknek vidám perceket szerezzenek. Ajándékozni ugyanis nem csupán pénzt, élelmiszert, ruhaneműt lehet. Bizonyára mindenki talál a környezetében olyan személyeket, akik örvendenének a szeretetteljes közeledésnek, odafigyelésnek, kéznyújtásnak. Ne feledjük: decemberben a Mikulás köztünk jár, és arra buzdít, hogy adni öröm, adni jó.

Váncsa Csaba