Nagyváradi ferences világiak tettek fogadalmat

0
1464
Fotók: Gerhardus.ro

Fogadalmat tett Edit testvér és az új befogadott Krisztina testvér, aki megkezdte a képzést a nagyváradi ferenceseknél. A Barátok-templomban hétfőn, december 2-án bemutatott szentmise főcelebránsa és szónoka P. Timár Asztrik OFM, kaplonyi házfőnök volt.

A betiltás évei után a Ferences Világi Rend 1991-ben alakult újra Nagyváradon Németh László atya vezetésével és az akkori püspök, Tempfli József támogatásával. Sokan már akkor idősek voltak a tagok közül. Az első években Mikuláskor az állomáson vendégelték meg a szegényeket, virágzott a kórházpasztoráció, lelki napokat szerveztek. Azóta sokan eltávoztak az égi hazába vagy külföldre, most azonban ismét vannak fiatalok. Kezd újjáéledni tehát a közösség. Hétfő délután ünnepelt a közösség, hiszen egy megható és elgondolkodtató ceremónia keretében fogadalmat tett Edit testvér, valamint az új befogadott Krisztina testvér, aki megkezdte a képzést – számol be a nagyváradi egyházmegye sajtóirodája.

A várad-olaszi Barátok templomában bemutatott szentmise főcelebránsa és szónoka P. Timár Asztrik OFM, kaplonyi házfőnök volt, aki számára nem ismeretlen a környék, hiszen még amikor katona volt Belényes környékén, 1985-ben a templom melletti katonakórházban műtötték meg. Kispapként pedig a partiumi megyeszékhelyen is kirándult. Később másfél évig a Mária Rádiót vezette műsorigazgatóként, és ebbéli minőségében elég gyakran megfordult Nagyváradon. Ugyanakkor természetesen a székesegyházban is tartott már szentmisét. Ezúttal arról elmélkedett, hogyan tudjuk az életünket összhangba hozni az evangéliummal, túllépni a holtpontokon. Úgy fogalmazott: egy közösségen belül is megkaphatjuk a kegyelmet, amikor például megtapasztaljuk azt, hogy mennyire szükségünk van egymásra egy olyan világban, amely bölcsebbnek gondolja magát Istennél.

A szentmisét az elhunyt ferencesekért ajánlották, értük égtek a mecsések. Jelen volt Giosanu Leonard káplán, a rend lelki vezetője és Bărbuț Péter Szent József-telepi plébános is. Zenei szolgálatot végzett Kiss Géza kántor, illetve fiatalok is közreműködtek Czumbil Zsuzsanna tanárnő vezetésével.