A menekültek megsegítéséről tartottak kerekasztal-beszélgetést Temesváron

0
1107
Fotók: Gerhardus.ro

Az elmúlt hét folyamán a temesvári egyházmegye ifjúsági központjában kerekasztal-beszélgetést szerveztek, amelynek témája a hazánkban lévő menekültek megsegítése, illetve körül járták a kérdést, hogy milyen módon kapcsolódhatnának be ebbe a Temesváron tevékenykedő különböző felekezetek.

Az akció kezdeményezője a romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház, amelynek menekültügyi megbízottja, Erika Klemm és Dieter Galter lelkész is jelen voltak, ugyanakkor a határőrség és a különböző jótékonysági szervezetek képviselői, közöttük a temesvári Caritas és a nagyváradi Filantropia – adja hírül a temesvári egyházmegye sajtóirodája.

A romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház 2016 óta aktívan részt vesz a menekültügyi munkában, megbeszéléseket tartanak és adományokat gyűjtenek. Kezdeményezésükre a június 20-át követő első vasárnap imanapot tartottak a menekültekért, ami 2020-ban június 28-án lesz.

A határrendőrség képviselője beszámolójában elmondta, hogy a menekültek száma Romániában 2016-ban tetőzött. Legnagyobb részük otthon eladja ingatlanát, hogy pénzhez jusson és utána embercsempészek segítségével Nyugat-Európába próbál utazni. Személyenként 10 000 eurót fizetnek, viszontagságos módon, embertelen körülmények között utaznak, és sokszor minden álmuk szertefoszlik. Legtöbbjük úticélja Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország.

Az AID Rom menekültügyi központ integrációs szakértője elmondta, hogy 2018-ban 4000 menekültet regisztráltak hazánk területén. Legtöbben Szíriából, Irakból, Iránból és Afganisztánból jöttek. Temesváron működik egy 50 férőhelyes átmeneti menekültközpont, ahol az ország nyugati részén tartózkodó menekülteket szállásolják el. A szervezők ezért is tartják fontosnak, hogy a Temesváron tevékenykedő felekezetek ismertessék híveikkel a menekültek helyzetét, adományokat gyűjtsenek, amelyeket a jótékonysági szervezetek továbbítanak a rászorulóknak.

Raluca Nelepcu
(Fordította: Lazar Mária)