1300 kilométer gyalog és biciklin a magyar példaképek nyomában

0
1981

Idén augusztustól november végéig tartott a Gyimesfelsőloki Ifjúsági és Közművelődési Egyesület „Magyar példaképeink nyomában” című ifjúsági és közösségfejlesztő programja. A fő cél az volt, hogy a fiatalok ne idegen példaképeket kövessenek, hanem a magyar történelemből ihletődve válasszanak példaképeket.

A magyar kormány, a Bethlen Gábor Alapítvány, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatásával megvalósult program keretén belül 20 személy, zömmel gyimesi fiatalok részt vettek egy gyalogos túrán Gyimesfelsőlok-Csíksomlyó útvonalon, egy alcsíki biciklis túrán és két autóbuszos felfedező körúton Udvarhelyszéken és Dél-Erdélyben, majd egy projektzáró kiértékelésen. Meglátogatták és felfedezték nagy szentjeink – Szent László, Szent István és Szent Imre – freskóit, festményeit, szobrait, hangsúlyozottan azokat a helyeket, amelyek kötődnek Szent Lászlóhoz. Útmutatóul Hegedűs Enikő Szent László, Erdély védőszentje című könyve szolgált.

Augusztus 24-én, a Mária Út gyimesi részén haladva, Gyimesfelsőlokról indulva 32 kilométert tettek meg gyalogosan a gyimesi hegyekben ismerkedve számos történelmi helyszínnel, legendával, mint Széphavas, Szentlélek-kápolna, Szent László kútja, Szent László lovának patkónyoma, Szent László-emlékhely és kilátó, Szent László-templom és szobor Csíkszépvízen, Szent László-szobor a csíksomlyói kegytemplomban.

A szeptemberi alcsíki biciklitúrán 22 kilométert tettek meg Csíkmenaságtól indulva Csíkbánkfalva, Csíkszentmárton, Csíkszentsimon, Csíkszentimre és Csíkszentkirály községeket érintve, ahol nagy szentjeink templomait, freskóit és szobrait fedezték fel és fényképezték le.

Az Udvarhelyszéki buszos kirándulás alkalmával 200 kilométert utazva is temérdek települést érintettek: Székelyszentkirályt, Küküllőkeményfalvát, Tibódot, Homoródszentlászlót, Homoródkarácsonyfalvát, Homoródszentmártont, Oklándot, Székelyderzset, Bögözt, Székelyudvarhelyt és Székelyszentléleket. Több mint 12 templomot látogattak meg, ezek között volt katolikus, református és unitárius erődtemplom is. Örömmel fedeztek fel és örökítettek meg Szent István, Szent László, Szent Márton és Szent Imre freskókat, festményeket, szobrokat.

Október végén Dél-Erdélyben 954 kilométert tettek meg a gyimesi fiatalok, meglátogatva és dokumentálva a következő helyszíneket: Marosszentanna, Marosszentkirály, Marosvásárhely, volt jezsuita templom, Gyulafehérvár, Szent Mihály-székesegyház, Balázsfalva, Déva, Szászsebes, Medgyes, Darlac. Ráadásként a dévai várat és a vajdahunyadi kastélyt is megnézték.

Ezután következett a programzáró kiértékelés november 24-én, Gyimesközéplokon, ahol a szervezők, a résztvevők és a meghívottak kiértékelték a programot. Egyúttal könyvbemutatót is tartottak Hegedűs Enikő művészettörténész részvételével, aki a Szent László király, Erdély védőszentje című könyvet dedikálta a hírvivő fiataloknak.

A programnak köszönhetően a résztvevő fiatalokban tudatosult a meglátogatott helyek morális és esztétikai értéke, a történelmi és kulturális helyek hírvivőivé váltak. Ugyanis a meglátogatott helyekről és látványosságokról fotókat és kisfilmeket, videókat készítettek, amelyeket megosztottak az egyesület honlapján és saját személyes oldalukon is. A fiatalok által készített és feltöltött videókat eddig közel hat ezren látták. A gyimesvölgyi fiatal résztvevők (Gyimesfelsőlokról, Gyimesközéplokról és Gyimesbükkből) közvetlen módon vettek részt a projektben, viszont közvetett módon a barátaik és ismerőseik is a program részesei lettek a megosztott tartalmaknak köszönhetően.

A hírvivők összesen 1300 kilométert tettek meg és közel 40 templomot látogattak meg. A program alatt készült fényképek és videók megtekinthetők a Gyimesfelsőloki Ifjúsági és Közművelődési Egyesület Facebook-oldalán. Aki jövőre szeretne részt venni a különlegesen eseménysorozaton a programfelelőst, Hadnagy Lili Helgát keresse: 0721-469-264.

Ferencz Laura Kinga