Súlyos károkat szenvedett a velencei Szent Márk-bazilika

0
1659
Fotó: ANSA

Múlt hét elején árasztotta el a víz Velence városát, azóta hol remélik a vízszint csökkenését, hol újra szükségállapotot hirdetnek. A heves esőzések miatt a megáradt tenger komoly károkat okozott a város főtemplomában, amely még a 11. században kezdett épülni, rendkívül gazdagon díszített és Olszország egyik legszebb temploma, a város jelképe.

Korábban sajtótájékoztatón a város polgármestere, Luigi Brugnaro elmondta, Velence lakói hozzá vannak szokva az áradásokhoz, de a mostani húsz centiméterrel magasabb volt a kritikusnak tartott szintnél. „Meg kell mutatni, hogy nem hagyjuk veszni történelmi kincseinket!” – hangoztatta.  Francesco Moraglia velencei pátriárka november 13-án a város polgármesterével együtt megszemlélte a Szent Márk-bazilikát, és elmondása szerint a műemléképület helyrehozhatatlan károkat szenvedett. A Szent Márk-székesegyházban a vízszint már a múlt héten meghaladta az egyméteres magasságot. A sós víz elárasztotta a kriptát, valamint a nemrég restaurált padlózatot és mozaikokat. Szakértők attól tartanak, hogy ha sokáig víz áll a bazilikában, kárt tehet annak faszerkezetében is. Az olasz kulturális miniszter válságstábot küldött Velencébe.

A polgármester és a pátriárka a székesegyháznál / Fotó: Luigi Brugnaro/Twitter

Egyébként a várost elárasztó víz szintje rekordot is döntött: a történelmi feljegyzések szerint ilyen magas vizet 1200 óta csak hat alkalommal mértek eddig. Ez a második legmagasabb érték az 1966-os után a maga 187 centiméteres értékével. A megáradt tenger számos otthont, üzletet árasztott el, sokan áramellátás, élelmiszer nélkül maradtak. A 2003-tól épített Mose zsiliprendszer, amely éppen az ilyen kritikus helyzetekre készült 7 milliárd euróba került, és a legutolsó adatok szerint több mint kilencven százalékban készen áll, mégsem lépett eddig működésbe, amely tény előtt egyébként a polgármester is értetlenül áll.

Ugyanakkor szakértők szerint a Szent Márk-székesegyház helyreállítása eurómilliókba fog kerülni, bár a teljes kár felbecsülése még mindig tart, a legalaposabban akkor lehet felbecsülni, ha majd minden megszáradt. Komolyan sérült a mozaikpadló, a márványoszlopok, a kripta.

Francesco Moraglia velencei pátriárka november 15-én levélben köszönte meg az ország számos részéből érkezett fiataloknak, hogy önkéntes munkájukkal azonnal az árvíz áldozatainak megsegítésére siettek.
„Kedves lányok és fiúk, valódi árvízi angyalok vagytok! Köszönet egyszerű gesztusotokért, amely kitárja a szívet a remény előtt” – írta levelében a velencei pátriárka. A főpásztor köszönetét fejezte ki, amiért a szenvedés napjaiban a városban készségesen segítenek mindazokon, akiket ez a rendkívüli áradás sújt. A pátriárka felidézte az 1970-ben Liguria tartományban bekövetkezett nagy áradást. Ekkor ő 17 éves gimnazista volt, és sok társával együtt heteken át lapátolták a sarat. Ez elsősorban nem fizikai munka volt, hanem több annál, az empátia, az együttérzés keresése egy szenvedő várossal. Ez az érzés a lélekből születik, és a lélek az, amely a embert mindig irányítja – fejtette ki levelében Velence pátriárkája.

Forrás: Magyar Kurír; MTI; Vatikáni Rádió