Ferenc pápa: Küzdenünk kell a pazarlás ellen

1
1232
Éltető búza. Fotó: Vatican News.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) második rendes ülésének megnyitójára küldött üzenetében a pápa mindenkit arra szólít, hogy késlekedés nélkül fogjon össze egy olyan életstílus megteremtéséért, amely megadja az élelmiszernek az őt megillető helyet, hiszen ettől függ az emberiség jövője.

Az élelmiszerpazarlás és az éhezés közötti ellentét, a selejt kultúrája, valamint az élelem értékét tisztelő életstílus közötti kontraszt állt a pápai üzenet középpontjában, amelyet David M. Beaslynek, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgatójának címzett. Az ENSZ fő humanitárius intézménye és ügynöksége az élelmiszerválsággal küzdők megsegítésével, valamint a táplálkozás világszintű javításával foglalkozik. Mostani összejövetelük célja konkrét terveket kidolgozni az éhezés és az élelmiszerpazarlás megállítására. Ez a jelenség egyre nagyobb terhet ró lelkiismeretünkre – állapítja meg a pápa, majd hozzáteszi: Remélhetőleg sokakban feléled a vágy arra, hogy a testvériség, az igazságosság és a béke jegyében egy jobb világot építsen.

Sok helyen az emberek nem jutnak megfelelő és egészséges élelemhez, míg mások eldobják és pazarolják az ételt. Szent II. János Pál pápa ezt a bőség paradoxonának nevezte, és ez akadályozza ma is az emberiség táplálásának megoldását. Ez az ellentmondás felületességet, nemtörődömséget és önzést takar, ezek a selejt kultúrájának alapját képezik. Ha nem ismerjük föl ezt a működési mechanizmust és nem próbálunk meg gátat szabni neki, akkor nehéz lesz betartani a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeket, illetve megvalósítani az ENSZ 2030-as Fenntartható Fejlődési Keretrendszerének célkitűzéseit. Ebben nemcsak a nemzetközi szervezetekre és a kormányokra hárul a felelősség, hanem mindannyiunkra. A családok, az iskolák és a média fontos feladata, hogy erre neveljen, illetve érzékenyítsen. Senki nem vonhatja ki magát az alól, hogy harcoljon a leginkább a szegényeket és kiszolgáltatottakat sújtó kultúra ellen.

A Világélelmezési Program hozzájárul ehhez a küzdelemhez, a nemrég indított Stop the Waste – Állítsuk meg a pazarlást – kampányával. A pápa összefogást sürget egy olyan életstílus bevezetéséért, amelyben az élelmiszer megkapja az őt megillető helyet: vagyis megfelelően értékeljük a Földanya által nekünk adott élelmet. A katolikus egyház segédkezet nyújt a szolidaritás előmozdításában és együttműködéséről biztosítja az ENSZ-szervezetet. Minden embernek joga van ugyanis egy egészséges és fenntartható táplálkozáshoz. Ha az emberi személyt helyezzük a politikai és gazdasági döntések középpontjába, akkor a béke és a stabilitás megerősödik a nemzetek között, a kölcsönös megértés fokozásával pedig a hiteles emberi fejlődés alapját növeljük.

Forrás: Vatican News

1 HOZZÁSZÓLÁS