Elkezdődött a Zulehner professzort köszöntő ünnepségsorozat

0
1796

Kolozsváron a BBTE Aula Magna termében november 19-én délután kezdetét vette az a nemzetközi szimpózium, amelyet Paul M. Zulehner bécsi pasztorálteológus 80. születésnapja alkalmából szerveztek. A konferenciát a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dékánja, Vik János nyitotta meg, megköszönve az együttműködést a Bécsi Egyetem Katolikus Teológia Karának, Johann Pock dékánnak, illetve a szimpózium főszervezőjének, dr. Csiszár Klára habilitált egyetemi adjunktusnak a fáradozását.

A konferencia szervezői az egyház jövőjéről és gyakorlatáról való együtt gondolkodásra hívják a résztvevőket. Ahogyan szimpózium teljes címe – Ferenc pápa és a pasztorális teológia Kelet-Közép-Európában. Helyzetfelmérés és fejlődési lehetőségek 30 évvel a rendszerváltás után – mutatja, az előadások pasztorális teológiai hangsúlyt kapnak, többek között a posztkommunista országok és az egyetemes egyház viszonyára reflektálnak.

A szimpózium fénypontjaként november 21-én, csütörtökön  a 80. évét töltő Paul M. Zulehner emeritus professzort a Babeș–Bolyai Tudományegyetem díszdoktorává avatják a Római Katolikus Kar kezdeményezésének köszönhetően.

A háromnapos konferencia számos ideutazó előadója személyes kapcsolatban áll Paul M. Zulehnerrel, az ünnepelt professzorral, jelen vannak mind pályatársai, mind egykori diákjai, akik a pasztorális teológia élharcosai a posztkommunista országokban. Elsőként Tomáš Halík prágai professzor gondolatait hallhattuk, előadásában Zulehner professzort mint a keresztény bátorság oktatóját állította az érdeklődő hallgatóság elé,  illetve szociológiai szempontokkal vázolta a közép-kelet-európai országok jelenlegi helyzetét.

A szimpózium előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódik, a szünetekben lehetőség van a találkozásra, beszélgetésre.

Dani Orsolya