Decemberben érkezik a film XVI. Benedekről és Ferenc pápáról

0
2424
Fotó: IMDB.

Adott egy konzervatívabb gondolkodású, visszavonulásra készülő pápa és egy liberálisabb, aki készül átvenni a helyét. Van, amiben egyetértenek, de sok mindenben nem: Benedeknek és Bergoglio érseknek azonban valahogy csak meg kell egyezniük abban, hogy milyen irányba terelgesse majd a szentatya Krisztus nyáját. Ennek a drámának izgalmát ígéri A két pápa.

A HBO Go-hoz hasonló amerikai online filmszolgáltató, a már eddig is számos elismert, díjnyertes filmet készítő/forgalmazó Netflix tárja a nagyközönség elé az ígéretes angol-olasz-argentin-amerikai drámát, aminek nem csak a történeti háttere sarkall türelmetlen várakozásra, hanem a színészóriásokat felsorakoztató szereplőgárda is. Benedek pápát az Oscar-, többszörös BAFTA- és Emmy-díjas Sir Anthony Hopkins alakítja, Ferenc pápát pedig Jonathan Pryce (aki már a Trónok harcában is egyházfőt alakított, a Főverebet). A filmet Fernando Meirelles rendezte (Vakság, Isten városa).

Csalódottan attól, hogy milyen irányban halad az egyház, Bergoglio érsek 2012-ben arra kéri Benedek pápát, hogy mondjon le. Ezzel szemben a botrányoktól sújtott, önmarcangoló kétségek között vergődő pápa legkeményebb kritikusát, későbbi utódját meghívja a Vatikánba, hogy megossza vele féltett titkát, amely alapjaiban rázkódtatná meg az egyházat. A Vatikán falai mögött megkezdődött a hagyomány és haladás, bűn és megbocsátás hatalmi harca – olvasható a Netflix ajánlásában a Magyar Kurír fordítása alapján.

A film premierje még nyáron volt a Telluride Filmfesztiválon, szeptemberben pedig a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták, a globális nagyközönség elé azonban idén december 13-án tárják a Netflixen. Az alkotásról tudni kell, hogy a Vatikántól és Ferenc pápától teljesen függetlenül készült, a forgatókönyv alapját interjúk, könyvek képezik, hiszen azt, hogy a „pápaváltáskor” az emeritus és Ferenc szentatya valóban vitatkoztak volna az egyház hogyanjairól, azt mind a Vatikán, mind Benedek pápa cáfolta anno. Íme, a kedvcsináló: